Här är kärlekens effekter på hälsan

improveme.se

Kan ditt förhållande påverka ditt välbefinnande? Ja, faktiskt. Bra relationer kan nämligen generera sundare vanor och få oss att leva längre, medan dåliga relationer tenderar att öka stressnivån.

Det är kanske ingen överraskning att en olycklig relation påverkar ditt humör och ökar stressnivån. Men faktum är att ditt förhållande kan påverka hälsan både positivt och negativt genom en rad andra saker också. Health.com listar några av de vanligaste.

Viktökning
Det är en vanlig uppfattning att par ”slutar bry sig” när de varit tillsammans en tid. Och det ligger något i det. Människor tenderar nämligen att öka i vikt när de blir tillsammans, för att sedan gå ner i vikt när de separerar.

Men även motsatsen förekommer. Precis som att ett ”bekvämt” par kan påverka varandra negativt genom att öka i vikt, kan ett lyckligt par motivera varandra att hålla sig friska genom att träna tillsammans och sätta upp gemensamma mål.

Stressnivåer
För att minska stress och öka välbefinnandet bör du ägna dig åt regelbunden fysisk intimitet. En studie från 2009 som publicerades i Journal of Sexual Medicine visade att människor som ofta hade sex var friskare mentalt och generellt tillfredsställda med livet.

Sex är dock bara en aspekt av stressnivån i ett förhållande. Tvister och bråk rörande exempelvis pengar eller hushållssysslor kan såklart öka stressen.

Sömnproblem
Att sova bredvid någon du älskar och litar på till fullo kan hjälpa dig att slappna av och sova bra. Om du och din partner däremot somnar som ovänner riskerar du att sova dåligt vilket kan skapa en ond cirkel om ni grälar ofta.

Hjärtesorg
Det är inte bara din nuvarande relation som kan påverka hälsan. Dina tidigare relationer kan också spela en viktig roll, särskilt de som slutade med sårade känslor. 2011 upptäckte forskare från Columbia University att tankar på det jobbiga uppbrottet kan ha liknande effekter på hjärnan som fysisk smärta.

Bildspel: Här är kärlekens effekter på hälsan

Bildspel: Här är kärlekens effekter på hälsan

[email protected]

2013-08-13 07:57:00

Publicerad: 13 augusti 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp