Manliga p-piller finns men lanseras inte

improveme.se

Visste du att p-piller redan finns – för män? Anledningen till att det inte är lanserat är enkelt: brist på intresse.

Preventivmedel har länge funnits för kvinnor, men varför finns det ingenting för män? Sanningen är att det gör det -redo att lanseras. Enligt Babyvarlden.se är forskare vid Columbia University redan klara med ett fungerande piller, men orsaken till att det inte har visat sig än är på grund av det bristande intresset.

Forskarna bakom upptäckten, Sanny Chung och Debra Wolgemuth, testade ett medel mot inflammatoriska sjukdomar på möss, och det visade sig att mössen blev sterila -men bara tillfälligt.

– Vi har kunnat demonstrera att mössen först blir ofruktsamma. När vi slutar ge dem läkemedlet tar det ett tag och sedan är de fertila igen, förklarar Wolgemuth när hon pratar med Columbia News Service.

World Health Organisation (WHO) har också tagit fram ett preventivmedel för män, trots det så vill inte läkemedelsbranchen få ut det på marknaden.

En som ändå tror på idén är Claes Gollieb, docent i gynekologi på Sofiahemmet och en av de första forskarna i världen som nästan fick fram ett hormonbaserat manligt preventivmedel.

– Jag har trott på det här ända sedan 1982 och det har sett så framgångsrikt ut att jag vid många tillfällen har uttalat mig och sagt att nu är det inte så många år kvar tills vi har det, säger han till radioprogrammet Vetandets Värld i P1.

Dessutom berättar Richard Lindgren, chef på läkemedelsföretagen Organon, att man flera år har testat p-stav för män. De visade inga bieffekter spermierna fungerade som vanligt efteråt, men att den tre till nio månader långa processen att återfå sina fungerade spermier var för lång period. För övrigt var allt i stort sett klart, men när läkemedelsföretagen fick kalla fötter lades projektet på is.

– Problemet är att kunderna inte vill ha det här, säger han, och fortsätter:

– Det finns ingen marknad för det, och vi kan inte ta fram en vara som ingen vill ha.

Vi har tidigare skrivit om ett annat potentiellt preventivmedel för män, som du kan läsa om här.

Bildspel: Manliga p-piller finns men lanseras inte

Bildspel: Manliga p-piller finns men lanseras inte

kevin.krooks@improveme.se

2013-10-24 15:41:00

Publicerad: 24 oktober 2013

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige