Så behåller ni glöden i er relation

improveme.se

Har du och din partner glidit ifrån varandra? Har ni tappat glöden? Det går faktiskt att rädda de flesta relationer. Läs vidare för att få några enkla tips för hur du och din partner kan bli kärare än någonsin.

En av de vanligaste bovarna i detta sammanhang är vardagsstressen, skriver Aftonbladet. Vi har ständigt saker att göra. Då är det lätt att vi glömmer bort att prioritera våra romantiska relationer. Kanske är det för att vi helt enkelt tar varandra för givet, och glömmer bort att lägga ner tid och energi på relationen för att få det att hålla i längden.

Anne-Marie Furhoff, som är familjerådgivare och författare, menar att många par som lever ihop och har barn är bra på att planera in ett familjeliv- och sin fritid, men att man helt enkelt glömmer bort att planera in tid där man endast umgås med sin partner.

-Min erfarenhet är att dagens familjer är bra på att planera in familje- och egen tid men oftast brister planeringen av relationen, den får stryka på foten, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Anne-Marie är det också viktigt att planera in aktiviteter om man har barn ihop. Hon menar att om man glömmer att vårda relationen som småbarnsföräldrar, blir det sedan svårt att hålla ihop när barnen blir större och har egna liv och intressen. Många par går skilda vägar på grund av att det var just barnen som ”höll ihop dem”, när barnen var små. Sedan blir det tuffare att hitta tillbaka till varandra när barnen vuxit upp och många känner att de inte längre känner sin partner, eller har någon anledning att hålla ihop när barnen blivit äldre.

-När det aktiva föräldraskapet är slut och det återigen finns tid för parrelationen så är det många som upptäcker att de lever i skilda världar. De upptäcker att plikterna och ansvaret var det enda som kittade ihop dem, säger Anne-Marie.

Jesper Juul är en dansk familjeterapeut som också pekar på att vikten av att ta tid för att enbart umgås med sin partner. Han anser att man inte ska låta barnen styra över sina liv för mycket. Jesper menar på att det faktiskt ibland är nödvändigt för par att tänka på och värna om varandra och att inte känna dåligt samvete över att släppa rollen som förälder ibland.

-Mitt råd till föräldrar är att man inte ska anpassa sig för mycket efter barnen. Ni är fort-farande två vuxna människor och måste fortsätta att se varandra för de ni är. Även om det inte går att tillgodose era behov på samma sätt som tiden innan barnen kom har ni fortfarande rätt att vara egoistiska ibland, säger Jesper till Expressen.

Relationer kräver mycket jobb! Oavsett om ni är gifta eller ej, har barn, eller har ett långdistansförhållande så måste man lägga ner tid och energi för att hålla kvar glöden. En relation sköter sig inte av sig självt.

Bildspel: Så behåller ni glöden i er relation

Bildspel: Så behåller ni glöden i er relation

gaithri.ribbarp@improveme.se

2014-02-03 12:28:00

Publicerad: 3 februari 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige