Allt du behöver veta om mensvärk

improveme.se

Att få ont under eller strax före mens är något de allra flesta kvinnor har upplevt. Men vad beror det egentligen på, och hur blir man av med det? Här är allt du behöver veta om åkomman.

Nästan hälften av alla kvinnor lider av premenstruell spänning, PMS, som gör att man dagarna före mens kan uppleva att man är mer lättirriterad, känslig i brösten och kan känna sig svullen. Men minst lika många lider också av fysisk smärta i samband med lingonveckan. Improveme.se har sammanställt en guide med allt du behöver veta om mensbesvären.

Varför får man mensvärk?
Allra vanligast är att man upplever smärta i kombination med mens när man är ung. Orsaken är inte helt säker, men man tror att det hör ihop med hur känslig man är för vissa hormoner. Anledningen till att det gör ont när man får mens är att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan när ett ägg inte blivit befruktat.

Hur känns det?
De flesta får ont någon dag före eller precis innan mensen startar. Man kan bli yr och illamående eller uppleva smärta i nedre delen av magen eller ryggen.

Är det farligt?

Det är för det mesta inget att oroa sig för så länge smärtan inte blir outhärdlig. Då bör man uppsöka läkare eller gynekolog. Är du däremot lite till åren kommen och börjar få ont när du har mens, men aldrig tidigare har upplevt det, bör du uppsöka läkare så snart som möjligt.

5 tips som lindrar värken
1. Att ligga på rygg och dra upp knäna mot magen kan lindra smärtan.
2. Receptfria smärtlindrande tabletter hjälper oftast, så länge man tar dem i tid. Ta en tablett när du känner minsta tecken på värk.
3. Värme lindrar genom att blodets genomströmning ökar. Prova att linda in en flaska med varmt vatten i en handduk, eller värm en vetekudde i mikron och placera mot magens nedre del.
4. Enklare motion som en promenad eller lätt gymnastik kan minska smärtan.
5. P-piller eller annan hormonbehandling kan lindra värken. Be om hjälp på ungdomsmottagningen eller prata med din gynekolog om vad som passar just dig bäst.

Källa: Vårdguiden

Bildspel: Allt du behöver veta om mensvärk

Bildspel: Allt du behöver veta om mensvärk

isabella.eklof@improveme.se

2014-02-13 09:10:00

Publicerad: 13 februari 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige