Så förebygger ni otrohet i relationen

improveme.se

Runt 20 procent av svenskarna har varit otrogna. När glöden falnar och förhållandet blir slentrianmässigt finns risken att blickarna vänds mot någon annan. Men det är mycket du och din partner kan göra för att undvika att det händer.

Enligt en undersökning som Expressen har gjort har 19 procent män och 15 procent kvinnor varit otrogna. Den vanligaste anledningen är en dålig relation och det näst vanligaste skälet är spänning och plötslig lust, framför allt hos män. För kvinnor handlar det i större utsträckning om kärlek till en annan partner.

För att undvika otrohet
är det viktigt att jobba på att stärka den egna relationen. När vardagen kommer och ekorrhjulet snurrar blir vi allt sämre på att se varandra på samma sätt som i början av relationen, när allt var passionerat och nytt. Därför måste vi anstränga oss när tristessen kommer krypande, annars finns risken att glida isär, menar beteendevetaren Cecilia Kärvegård.

I Expressen har hon listat fem viktiga punkter för att förebygga otrohet.

1. Ta på varandra
Beröring är jätteviktigt, enligt Cecilia. Det kan handla om en lätt smekning över ryggen när du passerar din partner, det behöver inte alltid vara mer än så. Får vi inte beröring känner vi oss osedda.
 
2. Fokusera rätt
Fokusera på de saker som din partner är bra på och det som gjorde att du föll för honom eller henne i stället för att bli irriterad på att han eller hon ställer skorna fel i hallen eller inte går ut med den fulla soppåsen.

3. Odla samhörighet
”Vi”-känslan är enormt viktigt i en relation, menar Cecilia. Skapa gemensamma intressen eller förverkliga en dröm som ni länge har haft men aldrig tagit tag i. Skapa tid för varandra och ha gemensamma projekt för att känna ni hör ihop. Det kan vara allt från att resa bort, renovera hemma eller äta frukost i sängen mitt i veckan.

4. Acceptera era olikheter
Du och din partner kommer inte att tycka lika i allt. Har ni haft olika åsikter och tagit upp det i alla era gräl de senaste åren är sannolikheten inte så stor att någon av er kommer att ändra er nu. Tillåt er helt enkelt att tycka olika ibland.
 
5. Överraska varandra
För in lite nytt i er relation för att undvika tristess och behålla lite spänning. Överraska din partner med små saker. Det kan vara att boka bord på en restaurang, skriva små kärlekslappar, ge en massage eller köpa hem blommor. Det kräver inte så stora ansträngningar eller kostnader. Genom att visa att du vill odla kärleken är chansen stor att du får detsamma tillbaka.

Bildspel: Så förebygger ni otrohet  i relationen

Bildspel: Så förebygger ni otrohet i relationen

emelie.wiktoren@improveme.se

2014-04-07 13:10:00

Publicerad: 7 april 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige