Skydda dig från hiv – med tampong

improveme.se

De flesta känner till att kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Men snart kan en ny, upplösbar tampong vara ett alternativt skydd mot hiv. Det menar amerikanska forskare.

För att skydda sig från att bli gravid hjälper i stort sätt alla preventivmedel på marknaden. Men för att skydda sig mot könssjukdomar finns än så länge bara ett skydd -kondomen. Det krävs såklart i så fall att mannen i fråga bär kondomen, och det kan därför vara svårt att som kvinna skydda sig från sexuellt överförbara sjukdomar om en kondom inte finns med i bilden.

Forskare vid University of Washington har nu hittat en potentiell lösning till problemet, skriver Expressen. De har nämligen kommit på ett material som löser upp sig när det förs in i slidan och får kontakt med fukt. Materialet är tygliknande och kan därför skapa en tampong där stora mängder mikrobicider, substanser som dödar hiv-virus, kan vävas in.

-Det är en kamp att få anti-hiv-mikrobiciderna att nå vävnaden innan viruset gör det. Så ju snabbare den löser upp sig, desto bättre, säger Cameron Ball, en av forskarna, till amerikansk public service-radio, enligt Expressen.

Bildspel: Skydda dig från hiv – med tampong

Bildspel: Skydda dig från hiv – med tampong

isabella.eklof@improveme.se

2014-08-19 08:57:00

Publicerad: 19 augusti 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige