Så blir du av med ditt mobilberoende

improveme.se

Har du också svårt att låta bli att titta när det plingar till i telefonen? Du är inte ensam. Vi har listat de bästa tipsen för att minska ditt mobilanvändande.

Läser du detta i din telefon? En ny amerikans studie visar att kvinnor är aktiva med vår mobiltelefon i genomsnitt 10 timmar per dag. Männen var inte bättre, utan landade på 8 timmars användning om dagen. Det är appar som ger användaren omedelbar social återkoppling, exempelvis Instagram och Facebook, som gör det svårt att lägga ifrån sig telefonen. Samtidigt som surfande och att lyssning av musik inte var lika vanebildande.

Så blir du av med ditt mobilberoende

1. Inaktivera notiser
Ett sätt att skära ner ditt digitala beroende är att stänga av telefonens push-meddelanden för appar som skickar varningar när någon kontaktar dig eller gillar ett inlägg. Ställ in dig på en viss tid om dagen då du besöker webbplatser och sociala medier, på det sättet väljer du när du är aktiv eller helt offline.

2. Sätt på flygplansläge under träningen
Det är ganska oundvikligt att inte använda telefonen för att lyssna på en spellista samtidigt som man tränar. Men även om musik bevisligen förbättrar prestationen, så är det inte optimalt att stanna mitt i en intervall för att svara på ett sms eller gilla en bild på Instagram.

3. Stäng av gradvis
Lär dig att pausa från den digitala världen. Börja med att lägga ner telefonen i 15 minuter utan att titta på den för att sedan testa en längre stund nästkommande dag. Eller varför inte utse en dag i veckan då du håller dig borta från sociala medier-plattformen helt? Exempelvis Twitter-fria tisdagar.

4. Motstå frestelsen
Försök att hitta på andra aktiviteter för att distrahera dig när suget att fippla med mobiltelefonen smyger sig på. Du kan exempelvis läsa en tidning, måla naglarna eller gå ut på en promenad och ta in intryck från omvärlden. När du är helt närvarande i nuet kommer din stressnivå att sjunka och du kommer att utveckla starkare relationer till familj och vänner.

5. Allt är inte guld som glimmar
Nu när ”FOMO” (Fear of missing out) officiellt finns med i Oxford Dictionary, så vet vi att vi inte är ensamma om att vara oroliga. Oavsett om du sitter hemma och vet att en fest pågår, eller om du ligger i sängen och yogapasset precis börjat så är det viktigt att kunna acceptera det. Påminn dig själv om att sociala medier bara visar höjdpunkterna i andras liv.

Bildspel: Så blir du av med ditt mobilberoende

Bildspel: Så blir du av med ditt mobilberoende

jessica.picallo@improveme.se

2014-09-03 08:24:00

Publicerad: 3 september 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige