Sluta vara avundsjuk på väninnan

improveme.se

Kvinnor jämför sig instinktivt med sina vänner. Du kanske själv har ifrågasatt din lycka jämfört med andras? Så här ska du tänka för att undvika det.

Oavsett om det gäller materiella ting eller att någon gör något bättre, så är det naturligt att ibland känna avundsjuka. Men att konkurrera med sin vän kan leda till omedvetet dåligt beteende eller att man börjar undvika personen. Är man medveten om sin avundsjuka så kan man motarbeta den negativa känslan och undvika konsekvenserna.

Här kommer några vanliga anledningar till avundsjuka och tips på hur du kan motarbeta den negativa känslan.

Större lägenhet
Problemet: Din bostad är mindre än din väninnas.

Lösning: Kom ihåg att en större bostad ofta innebär ökade levnadskostnader. Försök njuta av din lägenhet genom att exempelvis bjuda över vänner på myskvällar. Om din största prioritering är en rymligare bostad så är det inte ett omöjligt mål att nå.

Imponerande karriär
Problemet: Din kompis har ett drömjobb och du sitter fast i gamla rutiner.

Lösning: De flesta människor har upp- och nedgångar i sina karriärer. Ha alltid i åtanke att din väns framgång kan vara tillfällig och att du inte vet hur jobbigt det är bakom kulisserna. En högre lön är ofta förknippad med större ansvar och arbetsprestation. Försök istället att bli motiverad av din väns framgång och be om råd.

Bättre modekänsla
Problemet: Din vän är alltid oklanderligt klädd medan du glider runt i gamla trasor.

Lösning: Ibland kan det vara frestande att köpa en likadan väska som din väninna, men vill du verkligen se ut som en kopia av henne? Det är mycket roligare att få komplimanger för kläder som man själv har valt ut. Att hitta sin egen stil behöver inte vara dyrt och oftast har man en del godbitar i garderoben som kan matchas om.

Mer vältränad
Problemet: Din väninnas slanka kropp får dig att känna dig otränad.

Lösning: Det är vanligt att kvinnor jämför sina kroppar med vänner och kändisar, men det finns sällan något positivt med det. Fokusera istället på vad du älskar med din kropp och hur det på bästa sätt kan framhävas. Träning gör att man mår bättre mentalt, men träna för att må bra och inte för att vara bättre än någon annan.

Bättre ekonomi
Problemet: Du lever på en budget och dina vänner verkar bada i pengar.

Lösning: Skillnad i inkomst kan innebära olikheter i livsstilar, vilket gör detta problem bland de svårare att lösa. Att försöka hålla samma standard som dina vänner förvärrar bara din situation. Förklara istället för dina vänner hur du känner. De kommer förhoppningsvis förstå dig. Gör de inte det så är det dags fundera på hur bra vänner de egentligen är.

Mer kärleksfull partner
Problemet: Din partner har inte en chans mot din väninnas omtänksamma kille.

Lösning: Vad gör din väninnas respektive mer kärleksfull än din? Berätta för din partner att du vill välkomna samma beteende utan att visa att du är avundsjuk på kompisens relation. Det är även viktigt att inte glömma att du egentligen inte vet hur din väns partner är bakom stängda dörrar.

Bildspel: Sluta vara avundsjuk på väninnan

Bildspel: Sluta vara avundsjuk på väninnan

jessica.picallo@improveme.se

2014-09-24 12:21:00

Publicerad: 24 september 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige