Ny forskning: G-punkten finns inte

improveme.se

Vi är många som genom åren blivit frustrerade av jakten på den omtalade G-punkten. Men nu visar en ny studie att letandet kan ha varit förgäves. G-punkten verkar nämligen inte finnas.

På 1950-talet myntade urologen Ernst Gräfenberg begreppet G-punkt, efter att ha upptäckt att det finns ett erogent område i kvinnans slida som är avgörande för en vaginal orgasm.

Sedan dess har läkare och forskare desperat sökt efter den mytomspunna punkten utan att hitta den. Nu presenteras en ny undersökning gjord av ett forskarteam från Italien, Frankrike och Mexiko att G-punkten kan vara en bluff. De har med hjälp av ultraljudsbilder på par som har samlag kommit fram till att det snarare är samverkan i området kring klitoris, dess inre rötter, urinröret och slidan som stimuleras när en kvinna uppnår orgasm vid vaginalt samlag.

-Det finns ingen punkt, ingen knapp att trycka på. Det är en fantasi, säger Emanuelle Jannini, professor i endokrinologi och sexologi vid Tor Vergata-universitetet i Rom.

Jannini föreslår nu att man i vetenskapliga sammanhang bör byta namn från G-punkt till CUV, som står för “clitourethrovaginal complex”. Genom namnbytet vill han få bort fokus på jakten av den omtalade punkten som skapat hets och frustration bland många.

Bildspel: Ny forskning: G-punkten finns inte

Bildspel: Ny forskning: G-punkten finns inte

jessica.picallo@improveme.se

2014-10-15 13:40:00

Publicerad: 15 oktober 2014

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige