Det du behöver veta om menskoppen

Hygienisk, smidig och snäll mot kroppen. Allt fler har börjat inse fördelarna med användandet av menskoppen – men vilka är egentligen dess främsta egenskaper? Improveme.se listar dem.

Redan för två år sedan skrev vi om menskoppen, som kommit att bli mer och mer populär med åren. En rad bloggare har uppmärksammat den cirka fem centimeter höga kupan tillverkad i medicinsk silikon, och hyllningarna verkar aldrig vilja sluta. Den feministiska bloggaren Hej Blekk har exempelvis gjort ett stort test av en rad olika koppar, och Hanapee verkar också ha blivit bra kompis med sin. Metro Mode-bloggaren Flora Wiström är också en förespråkare, men skriver att det tog ett litet tag för henne att vänja sig vid koppen och att det gick lite ”fumligt” att sätta in den i början:

– Jag fick inte riktigt in den, den läckte och kändes lite obekväm. Den tredje mensperioden, när jag lärt mig att använda koppen ordentligt, förstod jag what the fuzz was all about, förklarar hon på sin blogg.

Fördelar med menskoppen
1. Du kan använda samma kopp i fem år, och priset ligger oftast på några hundralappar. Det blir betydligt billigare än både tamponger och bindor i längden.
2. Eftersom koppen är tillverkad i silikon är den snäll mot kroppen och torkar inte ut slemhinnorna i slidan.
3. Dessutom är den bra för miljön eftersom den inte behöver brytas ner på samma sätt som exempelvis tamponger som ofta både innehåller bomull och syntetiska material.
4. När koppen sitter som den ska känns den inte alls, och det räcker oftast med att tömma den ett par gånger om dagen.

Så använder du menskoppen
1. Börja med att tvätta händerna och menskoppen med en mild, oparfymerad tvål anpassad för koppen så att silikonet inte slits.
2. Vik ihop koppen på mitten, håll fast och för in den i slidan. Det finns en rad varianter på hur koppen kan vikas, så prova dig fram för att hitta det sätt som passar dig bäst.
3. Släpp koppen och låt den veckla ut sig helt. Om den inte sitter rätt finns risken att den läcker.
4. När det är dags att ta ut och tömma koppen är handhygien återigen viktigt. Slappna av i bäckenbotten och krysta ut koppen med hjälp av magmusklerna. Dra ut den försiktigt genom att hålla i piggen i botten.
5. Töm innehållet i toaletten och tvätta av den noggrant med den oparfymerade tvålen. För sedan in koppen på nytt!

Kom ihåg!
Menskoppen är bara till för att samla upp mensblod och skyddar därför inte mot varken könssjukdomar eller oönskad graviditet. Den får inte överhuvudtaget användas under samlag, med undantag för oralsex.

Menskopp från Lunette finns i olika storlekar, och säljs bland annat på Apotek Hjärtat för 299 kronor.

Menskopp från Lunette finns i olika storlekar, och säljs bland annat på Apotek Hjärtat för 299 kronor.

Koppen kan vikas på en rad olika sätt. Här är några förslag. Bild: lunette.com/se

Koppen kan vikas på en rad olika sätt. Här är några förslag. Bild: lunette.com/se

isabella.eklof@improveme.se

2014-12-09 07:30:00

Isabella Eklöf
Publicerad: 9 december 2014

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på