Veckans Throwback Thursday

improveme.se

Förutom att det är skärtorsdag och dags för påskkärringarna att dra till Blåkulla så är det även veckans nostalgidag. Den här gången drar vi tillbaks till året 1999.

För 16 år sedan var det Harens år och vi lyssnade på Kents nya album “Hagnesta Hill“. Britney Spears släppte sin “Baby One More Time“ samtidigt som vi gick omkring och nynnade med i Shania Twains “That Don’t Impress Me Much“.

De som gillar Abba och musikaler fick sitt lystmäte i nya musikalen “Mamma Mia“ som hade premiär i London. I radion gick låten “Tusen och en natt“, eller “Take Me to Your Heaven“ med Charlotte Nilsson varm. Hon vann inte bara svenska Mello (på den här tiden uttalade man det Melodifestivalen) utan även hela Eurovision-tjottaballongen i Jerusalem.
 
På bio skrämde “The Blair Witch Project“ slag på oss och vi lärde oss säga ”I see dead people” från “Sjätte Sinnet“. Romantiken flödade i “Notting Hill“ med Hugh Grant och Julia Roberts. I “10 Orsaker att hata dig“ kärade vi ner oss i Heath Ledger. Tårarna flödade till “Den gröna milen“ och i Sverige skrattade vi för första gången åt “Tomten är far till alla barnen“. “American Beauty“ vann ett gäng Oscars det här året, bland annat för bästa film.
 
Årets julklapp var kort och gott boken. Ett av de bästa valen för årets julklapp tycker vi. Under många julgranar kunde man detta år hitta den nyutkomna boken “Harry Potter och fången av Azkaban“. De lite äldre bläddrade i “Fittstim“.
 
Modemässigt var Pashminasjalen den hetaste accessoaren. ALLA kvinnor hade  en äkta eller fejk-sjal knutna i en ögla om halsen.

Bamses skapare Rune Andréasson gick bort 1999. Det gjorde även komikern och skådisen Lasse Lindroth.  En annan serieskapare som dog det här året var Fantomens pappa –Lee Falk.
 
I Sverige förfasades vi över skjutningarna i Malexander där Arklöv, Olsson och Axelsson dödade två poliser. Den 20 april sköt Eric Harris och Dylan Klebold ihjäl 12 skolkamrater, en lärare och skadade 24 andra i den så kallade Columbine-massakern.
 
1999 var även året då den första Pride-paraden tågade genom Stockholms gator.
Och så slutade tv serien “Tre kronor“ med en rejäl smäll.

Foto: All Over Press/ Alamy/ Action press, Owe Andersson, Clive Coote, ARtpartner, Andrew Selinger, Rex

Kent, Pride, Notting Hill, Böcker, Charlotte och Bamse. Alla var extra aktuella 1999.

Kent, Pride, Notting Hill, Böcker, Charlotte och Bamse. Alla var extra aktuella 1999.

Take me to your heaven med Charlotte Nilsson vann Eurovison contenst i jerusalem.   Foto: All over Press/ Rex features

Take me to your heaven med Charlotte Nilsson vann Eurovison contenst i jerusalem. Foto: All over Press/ Rex features

Bamses pappa Rune Andréasson gick bort 1999.  Foto: Alamy /Qrt

Bamses pappa Rune Andréasson gick bort 1999. Foto: Alamy /Qrt

Pashminashalar i massor. De flesta hade åtminstone en. Helst en äkta men HM-varianterna funkade fint de också.  Foto: All Over Press/ Michael Jaeger

Pashminashalar i massor. De flesta hade åtminstone en. Helst en äkta men HM-varianterna funkade fint de också. Foto: All Over Press/ Michael Jaeger

Årets julklapp var boken. Precis vilken man ville, bara det var en bok.  Foto: All Over Press /ICP

Årets julklapp var boken. Precis vilken man ville, bara det var en bok. Foto: All Over Press /ICP

Årets romantiska komedi, som fortfarande håller, var Notting Hill med Hugh Grant och Julia Roberts.   Foto: All Over Press/ Imagio United Archive

Årets romantiska komedi, som fortfarande håller, var Notting Hill med Hugh Grant och Julia Roberts. Foto: All Over Press/ Imagio United Archive

Pridefestivalen hölls för första gången i Stockholm.  Foto: Anna Yu

Pridefestivalen hölls för första gången i Stockholm. Foto: Anna Yu

[email protected]

2015-04-02 12:18:00

Publicerad: 2 april 2015

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip