Dejting & sexappar populärare än någonsin

8 procent av singlarna i Sverige har någon gång använt sig av en dejting- eller sexapp, varav 27 procent under det senaste året. De flesta gör det för att öka chansen att träffa en partner – men en del är också på jakt efter sexuellt umgänge. Få lyckas dock nå sitt mål, då endast en tredjedel av de som dejtat digitalt har hittat en ny sexpartner.

I Kådiskollen 2016 har mer än 1 062 svenskar i åldern 15-65 över hela Sverige svarat på frågor om sina sex- och kondomvanor.

Undersökningen visar att allt fler använder appar och internet för att dejta eller knyta andra typer av relationer. Till exempel har hela 27 procent av singlarna i Sverige har använt en dejting eller sexapp under de senaste tolv månaderna. Majoriteten av dem är dessutom väldigt aktiva, över en tredjedel loggar in en gång om dagen eller mer. Den vanligaste anledningen till att använda ett digitalt dejtingverktyg är för att träffa en partner och ungefär var tionde person använder också plattformarna för att hitta personer att ha sex med. Kådiskollen 2016 visar dock att endast 29 procent faktiskt har lyckats hitta en sexpartner via en dejtingapp.

Men det är inte bara för att dejta som svenskarna söker sig till digitala plattformar. Många använder också internet och mobilen för att titta på erotik eller pornografi. Fyra av tio uppger att de gjort just detta under det senaste året och 53 procent använder internet för att hitta inspiration till onani. Vanligast är detta bland männen där sex av tio uppger att de använt internet för att ge extra krydda till onanin. Bland kvinnorna är motsvarande siffra 39 procent.

– Internet har en otroligt stor betydelse för människors sexliv och relationer. Nätet har utvecklat och förenklat förutsättningarna för människor att knyta relationer. I takt med att den digitala utvecklingen fortsätter kommer vi med allra största säkerhet också se förändringar i människors sätt att förhålla sig till sex- och kärleksrelationer även framöver. Om några år kanske dejtingen även sker i virtual reality, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Det är långt ifrån bara singlar som använder internet för att berika sexlivet. Kådiskollen 2016 visar att även svenskar som är befinner sig i fasta förhållanden nyttjar nätet som inspirationskälla och tillvägagångssätt för att knyta nya relationer. Till exempel uppger över hälften av de personer som idag har en parrelation att de tagit del av erotiskt innehåll på internet eller i mobilen för att onanera. Ungefär en tiondel av dem har också använt en dejting- eller sexapp för att hitta en ny sexpartner under det senaste året.

– Intresset för sex är stort i Sverige och det gäller oavsett om man lever i en parrelation eller är singel. Tack vare internet så har utbudet av sexrelaterat innehåll, ökat markant. Det kan hjälpa till att stilla svenskarnas nyfikenhet på området. Till exempel har det möjliggjort nätbaserad sexualupplysning där det går att snabbt få svar på frågor runt sex och samliv, säger Pelle Ullholm.

Redaktion
Publicerad: 18 juni 2016
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp