Medeltidskänsla i vackra Ronda

Gillar du gamla tider och vill känna historiens vingslag är en av Spaniens äldsta städer ett klockrent resmål. Den vackra medeltidsstaden Ronda i Andalusien bjuder på mycket och är väl värt ett besök…

Staden Ronda i Malagaprovinsen delas i mitten av den över 150 meter djupa ravinen Tajo del Ronda. Kelter, fenicier, romare och araber hade länge bebott trakterna innan de erövrades av det katolska kungaparet Ferdinand och Isabella. De äldre delarna av staden, som har bevarat sina arabiska och medeltida drag, breder ut sig söder om Guadalevín, medan det mer moderna Ronda, som började uppföras på 1500-talet, ligger norr om vattenfåran.

Här listar vi fem saker som du inte får missa under ditt besök:

Puente Nuevo
Rondas mest fotograferade turistattraktion och kända landmärke (se bilden ovan) erbjuder en oförglömliga vy över El Tajo-ravinen. Puente Nuevo, som betyder ny bro, byggdes under hela 40 år och avslutades år 1793. Bron går mellan den gamla moriska staden och den nyare. Ett av Spaniens mest berömda hotell, Parador, ligger intill bron. Om du har tid, gå ner längs den branta trappan och ner i ravinen längs Camino de los Molinos.

ronda3

Plaza de Toros – tjurfäktningsarenan
Ronda sägs vara hem för dagens tjurfäktning. Arennan är en av de äldsta och mest pittoreska i hela Spanien. Den byggdes 1785 av arkitekten Jose Martin Aldehuela, samma arkitekt som byggde bron Puente Nuevo. Ringen kan rymma upp till 5000 åskådare. Det finns ett museum och guidade ljudturer runt tjurfäktningsarenan.

ronda2

Det arabiska badet
Det arabiska badet i Ronda tillhör ett av de bäst bevarade i hela Spanien. Badet byggdes i slutet av 1300-talet under kung Abomelik. Den stora kitteln som användes för att värma upp vattnet är fortfarande synlig och i gott skick. Badet ligger i de gamla arabiska kvarteren, San Miguel Quarter. På måndagar är det fritt inträde till badet.

ronda5

Palacio del Rey Moro y La Mina – den moriske kungens palats
Legenden säger att detta var residens för den moriska kungen Almonated, som drack vin ur skallarna från sina fiender. Trädgårdarna utformades av arkitekten Jean Claude Forestier, och i närheten av grönskan finns La Mina (gruvan), dit en islamisk trappa med 231 steg, som är utskuren ur berget, leder ner till floden. I århundraden var La Mina den enda källan till vatten in i staden. Under de kristna belägringarna var vattnet livlinan till morerna som höll stånd i Ronda.

ronda4

Utsikten från Mirador de Aldehuela and Balcón del Coño
En av de mest populära utsiktsposterna i Ronda. Den fantastiska utsikten över ravinen, Puente Nuevo och den omgivande landsbygden är spektakulär. Utsiktsposten är uppkallad efter arkitekten José Martin de Aldehuela som byggde tjurfäktningsarenan, Puente Nuevo och så småningom avslutade Malagas katedral. Om du inte är höjdrädd så kan du bege dig ut på Balcón del Cono, där den hisnande utsikten gör dig helt mållös. Vi lovar.

Daniel Nyhlén
Publicerad: 22 oktober 2018

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp