St. Tropez – det bästa av flera världar

Saint Tropez erbjuder de bästa av flera världar. Allt från några av Europas bästa stränder till de allra hetaste nattklubbarna. Vi har besökt jetsetorten som i princip aldrig sover…

Till en början var det de vackra stränderna i St. Tropez som lockade under 50-talet. Nu är orten en lekplats för stora rapstjärnor och andra internationella celebriteter. De flesta av de mest populära stränderna ligger sydväst om staden i Baie de Pampelonne. Men om du nu inte är P. Diddy, behöver du inte oroa dig: här finns några familjevänliga stränder för allmänheten där solen, sanden och vågorna är precis lika underbara.

Det var filmstjärnan Brigitte Bardot som satte St.Tropez på kartan. När det kurviga sexobjektet dök upp i ”Och Gud skapade kvinnan” ökade intresset för hennes sommarort explosionsartat. Och helt plötsligt blev den gamla fiskebyn ett tillhåll för hela världens stjärnelit.

Och så har det fortsatt. De rika och berömda strömmar till den lilla orten under sommarmånaderna för avkoppling, bad och heta nätter på några av världens mest kända klubbar. Det första du ska göra när du har anlänt är att promenera i hamnen, som har en samling av Europas största yachter under högsäsongen. Här ligger båtar som vi dödliga bara kan drömma om att äga – eller komma ombord på.

sttropez3

Men även under lågsäsongen är St. Tropez en mysig pärla.  Visst, här har folk stålar. Men det är just det som år charmen med St. Tropez. Många är riktigt, riktigt rika. Men de allra flesta är vanliga ”Svenssons” som bara vill få en liten inblick i den här världen. Oavsett om du tar en dagstur eller stannar några dagar. Och trots alla miljonärer (och miljardärer) är det inte svindyrt att besöka en restaurang. Många av krogarna är billigare än i Stockholms city och slår du inte på stora trumman och beställer rysk kaviar och champagne (det finns nästan alltid på menyn) behöver du inte vara orolig för att bli ruinerad.

sttropez4

En av de stora turistattraktionerna, jämte stränderna, är just kändisarna. Under vårt tredagarsbesök hann vi med att se både Uma Thurman, George Clooney, Paris Hilton, Elton John och Giorgio Armani. Några selfies var det dock inte tal om då stjärnorna i den här kalibern ofta håller sig med skräckinjagade livvakter.

Om du gillar nattliv bjuder St. Tropez också på ett rikt utbud. Restaurangerna har öppet sent och sen kan du lätt vandra omkring till nattklubbar som den berömda Les Cave du Roy, den trendiga L’Esquinade eller det mer ungdomliga VIP Room.

sttropez_liten

Men St. Tropez är inte bara glitter och glamour. Det är en vacker fransk by, som förutom alla lyxiga hotell, har behållit sin genuina charm. Här kan du vandra omkring i gamla stan, äta en mjukglass i hamnen eller shoppa kläder i någon av de lokala butikerna. Självklart finna alla prestigemärken som Prada, Gucci, Louis Vuitton, Chanel och Dior och representerade. Att titta kostar ingenting, så gå gärna in och ögonshoppa i butikerna.

Den trädbevuxna, klippiga halvön där St. Tropez utgör pärlan är spektakulär och utsikten över havet till Mauresbergen är enastående. St Tropez är dock inte lika lättillgänglig som exempelvis Cannes eller Nice. Se till att hyra en bil och undvik traffikköerna på för- och eftermiddagar. Då råder det kaos eftersom alla är på väg till elelr från stränderna.

Daniel Nyhlén
Publicerad: 7 november 2017

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp