Allt handlar om location vid Victoria Harbours strandkant

En gyllene regel som kommer väl till pass när man skiljer exceptionella 5-stjärniga hotell från de medelmåttiga, är att kolla hur adressen står sig bland locals. InterConti, som de insatta kallar det, har förankrat sitt utbud mot en trogen publik i kvarteren.

Här på första parkett i Kowloon, på en bit recovered land (ett begrepp som i Hongkong kommit att bli synonymt med strandtomt), har man en panoramautsikt som saknar motstycke. Fördelarna med att bo här i Kowloon är att man blickar rakt ut mot Victoria Harbour och Hongkong-ön, den sida som pryder stans flesta vykort.

Men vad vore utsikt utan innehåll? InterContinental bevisar att man inte låter sin världsberömda kuliss ta allt fokus från deras beresta gäster. Som på så många andra hotell, börjar denna uppvisning av förstklassig service redan i lobbyn.

I den öppna planlösningen flyter reception, lounge och lobbybar ihop i en enda välkomnande oas. Längst in i lokalen höjer sig 10 meter höga panoramafönster som en tunn slöja mellan hotellhimmel och världsmetropol. Man påminns ständigt att man är mitt i händelsernas centrum, oavsett om det är Hongkongs berömda lasershow på andra sidan vattnet eller power afternoon tea med stans finanselit.

interconti-1

Vad man än gör får man inte missa detaljen om att boka ett utsiktsrum. Visserligen har man den magnetiska storstadsdjungeln utanför både i frukostbuffén, i baren och på flera av hotellets legendariska restauranger. Men vad slår att ligga i sin egen divan på rummet och filosofera med en av världens mest eklektiska storstäder utanför. Tips: Det känns ordagrant som att man bor på vattnet när man blickar ut från hotellets on-water location.

När hungern väl slår till är det som att bo ovanför en foodcourt av Michelin-krogar. Spoon by Alain Ducasse , 1 stjärna, serverar kontemporära franska rätter i en eklektisk lokal med skedar i taket. Yan Toh Heen, 2 stjärnor, är husets kantonesiska pärla. En legendarisk inrättning bland selektiva Kowloon-bor.

Listan tar inte ens slut där men det är framför allt kändisen Nobu som jag också vill lyfta fram för alla sushiälskare. Matsuhisas sushiimperium finns givetvis representerade även i Hong Kong och det är här på InterContinental som den råa fisken smakar som bäst.

I denna pulsförhöjande metropol är det viktigt att ha en energigivande oas att hämta andan på mellan shoppingturerna. Om man nu vill bo lite bättre är utbudet löjligt bra. Men få ställen har samma fina balans av klassisk lyx och nytänkande service. Lägg därtill stans bästa waterfront-adress och vips har du det givna svaret på kanske stans bästa boende.


Text: Ricki Petrini
Publicerad: 5 november, 2015