Artikelserie: Flygets nya glansdagar

Så du är en van nätbokare när det kommer till flygresan. Det här med att skräddarsy sin egen rutt är vardagsmat för dig. Men dagens flygnörd har inte råd att bara hålla koll på de bästa flygbolagen.

Långväga och interkontinentala flygningar introducerar dig ofrånkomligen till mellanlandningen. Vart du får vänta är en lika viktig fråga som hur länge du får vänta.

Möjligen är det flygplanstillverkarnas nybyggarglädje som nu blivit startskottet för en ny kapplöpning. Denna gång för flygbyggen som aldrig lämnar marken. Fokus är nu på flygplatsupplevelsen och man spar inga medel för att imponera på den kräsna resenären.

Från Beijing i öst till London i Europa har det ritats, skissats och byggts i gigantiska mått. Stort blir det och många är projekten som tävlar om en plats i Guinness rekordbok.

Till och med i väst har nu en ny aktör ploppat upp på topplistan för morgondagens modernaste flyghubbar.

Teknik och arkitektur i all ära men i slutändan är det ändå vi, som resenärer, som ska underhållas och roas på dessa platser. Oavsett om det rör sig om början av en resa eller en mellanlandning, har idémakarna även lagt krut på innehållet.

Fokus verkar ligga på att hitta lokal design och formspråk som ska spegla platsen man är på. Borta är tankar om sterila terminaler som får den flygrädda resenären att bara känna ännu mer ångest. De kommande 5 åren invigs därför flygplatser fyllda med grönska, natur, trädgårdar och vattenfall. Lägg därtill shopping i världsklass och restauranger med höga anspråk.

Ta del av världens 9 mest banbrytande flygplatser i bildspelet ovan.

Ricki Petrini
Publicerad: 2 maj 2015

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige