Belgrad – kontrasternas stad

Kroatien har på senare år blivit ett hett favoritresmål för svenskarna.
Nu tar grannlandet Serbien upp kampen om turisterna på Balkan med sin mest lysande pärla – Belgrad.
Improveme.se har tagit pulsen på en stad som erbjuder kultur, historia,  avkoppling och fantastisk mat.

Belgrad är staden med flera olika ansikten. Under dagarna kan du lugnt strosa omkring i city där den avslappnade stämningen är påtaglig. Invånarna stressar inte runt och det är behagligt att bara sitta ner på ett café och ta in den lugna atmosfären. Innerstan domineras av ganska slitna byggnader där gamla viktorianska hus från 1800-talet blandas med kommunistiska komplex från 50- och 60-talet. En del skulle kalla stan för nergången, andra för orginell och trendig. De olika barerna och caféerna är ofta insprängda i pittoreska små kvarter där lokalborna ofta samlas för att dricka sitt inhemska öl Jelen.

Stora shoppinggatan heter Knez Mihailova och växte fram under 1870-talet. Den leder fram till den stora gröna parken Kalemegdan och Belgrads fort som är ett av stans största turistmål. Uppe på höjden får du en fantastisk utsikt över hela stan och här kan du också se gamla pansarvagnar och kanoner från tiden då platsen var en militär befästningspunkt och därefter fängelse.

belgrad_XL
På stora shoppinggatan Knez Mihailova i Belgrad strosar man lugnt omkring.

Belgrad är en historisk stad fylld av gamla kyrkor, pampiga residens och olika monument från kommunisttiden. Invånarna är exempelvis extra stolta över Sankt Savas tempel som är världens största ortodoxa kyrka. Byggnaden är helt finansierad av donationer och bygget pågår fortfarande. Nere i den vackra kryptan förvaras relikerna av Serbiens nationalhelgon Sankt Sava som grundade den serbisk-ortodoxa kyrkan.

belgrade_Sanktsava
Belgrads stolthet är kyrkan Sankt Sava som är världens största ortodoxa kyrka.

Ett annat populärt utflyktsmål är det kungliga palatset där kronprins Alexander bor, son till Jugoslaviens siste kung Peter II. I källaren kan man fortfarande se den biosalong som Jugoslaviens president Tito använde på sin tid. Kommunistledaren, som blev nationalhjälte efter att ha befriat landet från tyskarna under Andra världskriget, styrde landet fram till sin död 1980. Han ligger begravd i  Kuća cveća  – ”blommornas hus”, en plats som också inrymmer ett museum om presidenten.

Belgrad bär fortfarande spår av det blodiga kriget under 90-talet. I flera byggnader som Nato bombade 1999 kan man fortfarande se de skador som flyganfallen orsakade. Omkring 3000 dog i attacken, därav 500 civila. Bakom beslutet stod Bill Clinton som av förklarliga skäl inte är en populär figur i landet. Lite här och var påminns man, genom affischer och klotter, om protester mot den tidigare presidenten som du inte ska nämna i positiva ordalag.

belgrade_cafe
En del skulle kalla Belgrad för nergången, andra för orginell och trendig. Natos bombningar av stan 1999 görs sig påminda genom klotter.

Belgrad ligger där floden Sava möter Donau och längs flodbankerna finns en mängd trevliga restauranger med både lokal och mer internationell prägel.  För svenska turister upplevs maten som billigare än de mer turisttäta Prag och Krakow. Här dricker du en öl för sisådär 10 kronor och en trerätters brakmiddag på en finare krog går sällan loss på mer än 250 kronor. Och då har vi räknat in både vin och öl samt en och annan stänkare i form av nationaldrycken Slivovits, ett slags fruktbrännvin gjort på plommon.

Belgrad ligger där floden Sava möter Donau och längs flodbankerna finns en mängd trevliga restauranger med både lokal och mer internationell prägel.  För svenska turister upplevs maten som billigare än de mer turisttäta städerna Prag och Krakow. Här dricker du en öl för sisådär 10 kronor och en trerätters brakmiddag på en finare krog kostar sällan mer än 250 kronor. Och då har vi räknat in både vin och öl samt en och annan stänkare i form av nationaldrycken Slivovits, ett slags fruktbrännvin gjort på plommon.

belgrade_bar
Belgrad är en stad full av mysiga barer och caféer. Det finns också gott om nattklubar.

Är man intresserad av nattliv finns en rad olika alternativ. Många åker till Belgrad för att festa loss. Det är en partymetropol och här finns många nattklubbar som erbjuder röj ända fram tills de tidiga morgontimmarna.
– Vi åker ofta till Belgrad för att festa. Det är närmare och mycket billigare än andra städer med nattliv i samma kaliber, berättar turkiska Duman och hans flickvän Saba som vi möter på nattklubben Freestyler.

Sammantaget är Belgrad ett både udda och intressant resmål som erbjuder en rad olika sevärdheter och upplevelser. Du hinner med det mesta under en weekend, men funderar du på en längre resa till Serbien så finns det även intressanta utflyktsmål utanför stan.

Snabbguide:

Varför ska du åka hit:
Du har varit i Prag och Krakow ett antal gånger och vill uppleva Östeuropa på ett annat sätt.

Det här ska du göra:
– Ät god mat på någon av stans alla restauranger. Några bra tips på krogar listar vi nedan.
– Strosa omkring i stan och insup den avslappnade atmosfären.
– Ta en kvällstur på några av Belgrads alla mysiga barer.
– Åk inte hem förrän du testat plommonbrännvinet Slivovits

Det här ska du se upp för:
– Belgrads invånare är vänliga, men det är inte helt ovanligt att taxichaufförer försöker lura turister så att resan blir dubbelt så dyr.
– Museet om Nikola Tesla är överskattat om du inte är enormt intresserad av elektromagnetism.

Trevliga utflyktstips: 
– Kungliga mausoleet och St George kyrka i Oplenac. I den fantastiska kyrkan ligger de flesta av Jugoslaviens kungligheter begravda. Det finsn också ett litet museum om de kungliga.

– Novi Sad. I Serbiens näst största stad får du inte missa Petrovaradin-fästningen, där den stora musikfestivalen Exit med några av världens största band äger rum i juli.

Restaurangtips:
Mala fabrika
– Belgrads äldsta restaurang erbjuder en mängd nationella läckerheter. Sitt gärna på uteserveringen och njöt av läckerheterna.

Sofa
– Trendig och elegant restaurang med pasta, kött och fisk på menyn vid floden Sava.
Passa gärna på att planera in middagen till den vackra solnedgången vid vattnet.

Saran
– Orginell och mysig fisk- och skaldjursrestaurang i det lummiga området Zemun. Populär krog, så se till att boka bord!

Foodporn
– Goda hamburgare och kötträtter på ett enkelt hak som ligger i det trevliga barområdet Cetinjska 15.

Hotelltips:
Hotel City Savoy
– Nybyggt och mycket fräscht femstjärnigt hotell mitt i city. Bara 500 meter bort från Republiktorget. Ett rum kostar cirka 400 kronor per natt och då ingår tillgång till spaavdelningen.

Hotel Moscow
– Ett riktigt landmärke i Belgrad med ett populärt café. Lyxhotell med rum från 700 kronor.

Bar- och nattliv:
Nattklubben Freestyler
– Av många rankade som Belgrads bästa nattklubb. På en pråm vid floden. Klä dig propert och kom innan 01 så är chansen större att du kommer in på klubben som har gästlista och metalldetektor.

Shake N Shake
Nattklubb med stor utomhusbar. Också beläget på en pråm med fantastisk utsikt. Roliga drinkar och yngre klientel.

Pleasure 
Stans största LBTG-klubb ligger mitt i stan och har flera våningar med olika barer.

Cetinjska 15
Ett av Belgrads hetare områden med en rad små pubar, restauranger och mindre nattklubbar. Avslappnat och väldigt lokalt. 

Är du nyfiken på att höra mer om Belgrad?  
I resepodden ”Tur & Retur” talar improveme.se:s Daniel Nyhlén om Serbiens huvudstad och glassiga Saint-Tropez med journalisten Urban Lindstedt.

Daniel Nyhlén
Publicerad: 3 juli 2017
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp