Vietnams bästa hotellupplevelse

Ett historiskt lyxhotell med Vietnams bästa rumsupplevelse. Vi har utforskat Sofitel Metropole Hanoi – och blev förälskade.

Det är som att stiga in i en annan värld och tidsepok. Sofitel Metropole Hanois anrika historia gör sig påmind så fort du stiger in i den lika klassiska som vackra foajén. Hotellet byggdes av franska investerare, invigdes i augusti 1901 och har sedan dess varit ett ikoniskt landmärke i den vietnamesiska huvudstaden.

Sofitel Metropole är väldigt olikt många andra hotell i premiumklassen. Mycket beror naturligtvis på den historiska touchén som ger hotellet dess själ. Men det är inte bara tidens vingslag som gör oss förtjusta. Metropole är helt enkelt en fantastisk upplevelse på så många sätt.

Hotellet som är byggt i fransk kolonialstil ligger mitt i centrala Hanoi, bara en kort promenad från Operahuset och den vackra sjön Hoan KIem Lake. Du tar dig lätt till både shoppingcenter och gamla stan med dess lokala marknader.

Rummen på Sofitel Metropole Hanoi är fantastiska och tillhör de bästa vi bott på. Den ”wow-faktor” som mötte oss vid incheckningen saknar faktiskt motstycke. Vi valde att bo i den nyare delen, Opera Wing, där premium-rummen är eleganta, stora och känns lyxigt ombonade. Textilierna är fräscha och sängen en av de bättre vi sovit i. Inte en detalj i inredningen av rummen har lämnats åt slumpen.

sofitel2

Det finns två flyglar i hotellet, där den äldre Metropole Wing är den populäraste. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på tidigare gäster. Här ligger bland andra Charlie Chaplin-sviten, där filmstjärnan och hans Paulette Goddard bodde hotellet under sin smekmånad efter att ha gift sig i Shanghai 1936. I samma svit bodde även Brad Pitt och Angelina Jolie under sitt besök på hotellet för några år sedan.

Under årens lopp har många andra stjärnor besökt Metropole. Under Vietnamkriget skrev sångerskan Joan Baez ””Where Are You Now, My Son”” under julbombningarna 1972. Hotellet är mycket stolta över detta och en stor målning signerad sångerskan hänger på bästa plats i en av foajérna.

Gäster som är historieintresserade blir naturligtvis inte besvikna av att bo på ett hotell som har fungerat som residens för både kungligheter, ambassadörer och stjärnor under hela 1900-talet. Så sent som för ett par år sedan, när Bamboo bar renoverades, upptäcktes en skyddsbunker under poolområdet. Bunkern som byggdes på 60-talet som skydd mot alla bombningar är nu renoverad och för boende på hotellet finns dagliga guidade turer som tar dig tillbaka till krigets fasor.

hanoi_artikel

Som gäst kan du utan problem tillbringa flera dagar enbart på hotellet. På innergården vid poolen ligger den avslappnade Bamboo bar och bredvid Le Club, där du kan njuta av cocktails samtidigt som du under kvällarna lyssnar på live-jazz.

Det finns tre restauranger att välja bland. Le Beaulieu är en fransk och anrik premiumkrog som har en av Hanois främsta vinkällare. Spice Garden bjuder på vietnameiska läckerheter och har en magnifik lunchbuffé som rekommenderas varmt. De som vill äta italienskt väljer Angelina, som förutom pasta även har en utmärkt cocktailbar där prisade bartenders bjuder på rena drinkakrobatiken för den som väljer deras specialkomponerade cocktails. Angelina är en av de få barerna som har öppet till 02 på natten, då de andra krogarna i Hanoi stänger redan vid midnatt.

Vi testade även massage på spaanläggningen Le Spa, som ligger i en flygel vid det stora poolområdet. Det öppnade 2009 och här kan gästerna njuta av alla tänkbara behandlingar. Här finns exempelvis 2 spasviter för par. En perfekt avrunding efter utflykterna det myllrande och folktäta Hanoi.

Ska du välja ett femstjärnigt hotell i Vietnam så bör du utan tvekan bo på Sofitel Metropole Hanoi. Vi vill redan återvända.

FAKTA

Sofitel Metropole Hanoi
15 Ngo Quyen Street
Hoan Kiem District
Hanoi, Vietnam
Antal rum: 364 inklusive 22 sviter

Daniel Nyhlén
Publicerad: 3 april 2014

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på