Hotellet som gjort förstklassig service till en konstform

Ta vilket 5-stjärnigt hotell du vill och fundera över vad det är som gör just det hotellet så pass bra. Sängarna på rummet, inredningen, restaurangutbudet och poolen kan absolut alla ha ett finger med i spelet. Men oftast räcker inte det hela vägen fram.

Mandarin Oriental Hong Kong har snart i ett halvt sekel lockat globetrotters, förstå-sig-påare och jetsettare till sin förstklassiga adress på 5 Connaught Road i Central. Med all rätt, för få andra hotell har samma passionerade filosofi när det kommer till service.

För i slutändan är det just det som skiljer ett 5-stjärnigt hotell i den absolut högsta divisionen från de övriga spelarna i samma liga – servicen. Och då räcker det sällan med att bara ha personal från de bästa hotellskolorna i Schweiz.

MO-HK-4

 

– Welcome back madame, säger doorman när han håller upp dörren till mig för andra gången under min vistelse. Trots att jag checkade in för endast 1,5 timme sedan har han redan lagt märke till mig. Därmed känner jag mig genast som en efterlängtad stammis.

Servicepersonalen på Mandarin har ett lugn över sig som avslöjar lika delar självsäkerhet och världsvana. Ingen gäst är för oviktig för ett bemötande i världsklass. Som gäst är kontrasten stor mellan gatans storstadspuls och hotellets tidlösa finess.

MO-HK-5

På TV-apparaterna i rummet påminner bildspelet på skärmen om svunna glansdagar där storheter och celebriteter som Diana Ross uppträdde för dåtidens välställda elit. Ett tecken som hade kunnat avslöja ett hotell som tillbringar mer tid på att drömma om tiden då det begav sig, än på dagens gäster.

Mandarin Oriental Hong Kong visar inga sådana tecken, tvärtom – här har man råd att vara lite lätt nostalgisk, som en del av sin klassiska service, för att visa sina moderna och beresta resenärer 2015 att vi har koll, vi kan ta hand om er, vistelse efter vistelse.

På samma sätt som service ligger i hotellets DNA, är intresset och passionen för mat en kvalitetsstämpel som höjer ögonbryn både från locals och internationella gäster. Ta Mandarin Grill som ett exempel, en oas för den selektiva gourmanden.

MO-HK-2

Ryktet säger att man kan ta pulsen på stadens ekonomiska temperatur genom att bedöma stämningen på Mandarin Grill. Så länge som det är fullt vid de väldukade borden så bör businessen vara god. Power lunch är bara förnamnet i dessa lokaler som under en vardagslunch huserar fler beslutsfattare än business-loungen på Hong Kong International Airport.

Visst, ett 5-stjärnigt hotell som Mandarin kommer aldrig att vara ett kommersiellt tillhåll för alla, men det betyder inte att ett rum här är ouppnåeligt. Kanske är detta valet för det speciella tillfället, helgen i lyxens tecken eller bemärkelsedagen. För i en stad som denna kan ett 5-stjärnigt hotell vara en tongivande faktor som blir själva dörröppnaren för en hel världsmetropol som bara väntar på att bli utforskad.

MO-HK-3

 

I och med ny direktlinje med SAS är en av världens mest mytomspunna hotell plötsligt bara 12-timmar bort och det gör all skillnad. För i en stad där 5-stjärniga adresser är lika många som byggnaderna höga, kan bra erbjudanden på rumspriset göra en upplevelse i världsklass mer tillgängligt än man någonsin vågat drömma.


Text: Ricki Petrini
Publicerad: 30 november, 2015