Njut av Belgrad på främsta parkett

Allt fler nordbor reser till Belgrad i Serbien för en weekendresa eller en längre vistelse. Det är en skön stad som har mycket att erbjuda av både kultur, matupplevelser och nattliv. Stan är inte stor, men risken finns att man hamnar på ett hotell en bit utanför. Och visst finns det trevligare saker att lägga pengar på än taxi – även om resorna är tokbilliga jämfört med här hemma.

På vår senaste resa valde vi att tillbringa ett par nätter på Courtyard Marriott, hotellet som ligger mest centralt i hela stan. Bara ett stenkast därifrån finns exempelvis Republiktorget med kända Prins Mihalio-monumentet. Tröttnar du på det trevliga stadsmyllret och alla uteserveringar är det bara två minuter tillbaka till hotellet. Annars tar du lätt en promenad på den trevliga gågatan Knez Mihailova där det finns mängder av affärer och krogar.

courtyard_belgrade_Small1

Courtyard Marriott har 114 moderna rum i en modern och från utsidan cool byggnad med glasfasad. Receptionen är närmast skandinavisk avskalad och personalen är avslappat trevliga utan att vara för insmickrande. Rummen är fräscha, men något små om ni reser två. Å andra sidan är priserna bra och ett rum går bara på omkring en tusenlapp per dubbelrum. Inte illa för att vara ett av stans bättre hotell. Vi uppskattade det snygga skrivbordet i glas med en riktig arbetsstol och bra belysning. En dröm för alla affärsresenärer.

courtyard_belgrade_Small2

På våning ett ligger restaurang Credo som är hotellets kronjuvel och tillhör finkrogarna i stan. Här serveras också hotellfrukosten som tillhör en av de bättre vi ätit i Belgrad. Äggen, omeletten och pannkakorna serverar de som du vill och direkt till bordet. Det är inte helt vanligt i Belgrad.

På kvällarna förvandlas den moderna restaurangen till en gourmetkrog av rang med en vacker kvällsutsikt över citykärnans upplysta byggnader. Vi testade bland annat en sjurätters avsmakningsmeny där stjärnkocken och kökschefen Nenad Jovanovic, med bakgrund på danska toppkrogen Studio, såg till att allt var till belåtenhet. Portionerna i Belgrad är alltid stora så se till att du är hungrig när du ska äta.

courtyard_belgrade_small3

Vår upplevelse av Courtyard Marriott i Belgrad är sammanlagt mycket positiv. Det finns en skön gästvänlighet hos personalen, en strävan att vara extra bra i restaurangen och hotellets läge är oslagbart. Det enda vi egentligen saknade var en minibar på rummet. En trist, om än 24-timmar öppen, kiosk är det enda som erbjuds när deras för övrigt trevliga bar Credo är stängd.

Fakta: 

Hotell Courtyard Marriott Belgrad
4, Vase Čarapića, Beograd 11000, Serbien
Tel: +381-11-4003000

– Kostnadsfritt wifi
– Parkering
– Frukostbuffé
– Luftkonditionering
– Rökfritt hotell
– 114 rum
– Gym

Daniel Nyhlén
Publicerad: 22 september 2017
Foto: Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp