Nya trenden: organiserade träningsresor

Nu ska vi inte bara åka till någon semesterort för att dricka paraplydrinkar, äta god mat och slappa i en solstol. Nej trendbarometern pekar åt nyttigare resor där vi ser till att träna, kanske till och mer än vad vi göra på hemmaplan. Många bokar nämligen skräddarsydda resor med inhyrd tränare som piskar en i form under tiden man är där.

Och det är inte bara vi svenskar som drar iväg på träningsfyllda resor, nej allt fler européer passar på att utnyttja semestern till träning. Spanjorer och fransmän är sportigast, medan danskar och engelsmän tar det desto lugnare, visar en undersökning av nätresebyrån Expedia.

ptfia

– En resa är ett perfekt tillfälle att vidga sina vyer och testa nya träningsformer. En kul trend som jag verkligen kan rekommendera är guidade löpturer, säger Sofia Sjöström som driver bloggen PT-Fia.

Expedias undersökning som omfattar 6 000 personer från tio europeiska länder visar att de allra flesta har träning i sikte när de planerar sin semester. Drygt hälften av svenskarna (56 %) brukar undersöka träningsmöjligheter när de bokar resor. Spanjorerna är mest angelägna om att resmålet erbjuder träningsmöjligheter (89 %), medan engelsmännen inte är lika intresserade av att träna när de ska semestras (41 %).

yoga

– Vi rör ofta på oss när vi reser, medvetet eller genom att upptäcka vårt resmål. Men många upplever att det är svårt att upprätthålla träningsvanor på resan, därför vill vi underlätta för resenärer att kombinera träning med resan genom bland annat samarbetet med Sofia ”PT-fia” Sjöström, säger Susanne Svensson, marknadschef för Expedia Norden.

volleyball

Populäraste träningsformen bland semestrande européer är simning (59,6 %). Att gymma på hotellet lockar framför allt danskar, irländare och svenskar. Fransmännen å sin sida föredrar en match på tennisbanan. Italienarna spelar helst volleyboll och tyskarna tycker att löpning och yoga är det bästa sättet att hålla formen.

tennis

– Att ta några längder i poolen eller en simtur i havet är perfekt eftersom det inte känns som träning. Stranden är också en fantastisk plats för träning, allt från barfotapromenader och strandtennis till löpning. Många semesteranläggningar erbjuder dessutom gruppträningspass på stranden som är ett härligt alternativ till gymlokalen, säger Sofia Sjöström.

simma

5 tips från PT-Fia för att uppehålla träningen under semestern.

1. Gör upp en träningsplan

Det är roligare att träna många tillsammans. Diskutera med ditt resesällskap om de vill träna och hur de vill träna. Planera om du vill göra ett yogapass på morgonen, ta strandpromenader eller besöka gymmet ett par gånger. Om ni har gjort upp gemensamma planer inför resan blir det lättare att få det gjort och vara mentalt förberedd.

2. Packa rätt utrustning

Skapa rätt förutsättningar för träning under semestern. Förbered genom att till exempel packa dina löparskor och träningskläder som fungerar i varmt eller kallt väder – beroende på destination. Hopprep och gummiband är bra verktyg som tar upp litet utrymme i ditt bagage och skapar förutsättningar för att träna vart du än befinner dig.

3. Ta vad du har

Även om du inte har tillgång till ett gym eller pass kan du träna omväxlande under semestern. Många övningar kan utföras med din egen kroppsvikt. Exempelvis ”Sittningen” där man ska stå höftbrett isär, sätta sig ner på rumpan och sträcka ut benen. Sedan samla ihop benen och ta sig upp till stående position. Detta ska man upprepa i ett högt tempo för att höja pulsen. Undersök vilka andra övningar som kan utföras med kroppsvikt, satsa gärna på intervallträning som grund för olika övningar och löpning så blir träningen kort, men intensiv. Använd gärna stranden för barfotapromenader, löpning eller strandtennis.

4. Testa något nytt

Träning på semestern måste inte likna den träning du gör hemma utan passa på att prova något nytt. Många orter erbjuder underbar träning vid havet och i storstäder hittar man ofta roliga, nya träningsformer. Låt resmålet och utbudet där styra vad du testar för träning.

5. Kom ihåg att allt räknas

Det viktigaste är att du rör på dig – allt räknas. Upptäck destinationen genom en löptur, simma några längder i havet eller poolen, promenera och turista till fots, hyr cyklar, prova ridning och res dig ofta från solstolen.

Redaktionen
Publicerad: 3 september 2017
Foto: Alamy, Instagram

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp