Sommarens hetaste resmål

Vilka destinationer blir riktigt heta framöver? Genom att analysera tre års sökdata över svenskarnas mest populära semesterländer har Skyscanner förutspått vilka resmål som kommer att vara trendigast sommaren 2016. Några av dem är inte typiska soldestinationer – men alla har uppvisat en stadig ökning av antal svenska sökningar.

Två resmål som kommer bli stekheta i sommar är Olbia på Sardinien och den grekiska ön Skiathos. Svenska sökningar till de två öarna har nämligen ökat med 24 respektive 22 procent de senaste tre åren. Oväntat nog är även Austin i Texas (bilden ovan) med i guiden. Den amerikanska staden, som är känd för sin musikscen, har fått ett uppsving bland svenska resenärer vars flygsökningar har ökat med hela 41 procent.

– Självklart kommer de klassiska semesterorterna alltid att ligga svenskarna varmt om hjärtat. Men vi ser att det blir allt mer populärt att resa till lite udda destinationer som också upplevs mer genuina, säger Samantha Ayles, PR Manager på Skyscanner.


resa_2

Olbia, Italien
Genomsnittspris i sommar: 5 861 kronor *
Då är biljetterna billigast: 20 veckor innan avresa

Den mysiga kuststaden Olbia, som är belägen på Sardiniens nordöstra spets, har blivit ett hett resmål bland semesterfirare de senaste åren. Hamnstaden har länge legat i skuggan bakom den lyxiga grannorten Costa Smeralda dit turister har vallfärdat för att njuta av vackra stränder med klarblått vatten. Olbia är det autentiska och mer prisvärda alternativet som även fungerar som utgångspunkt om man vill utforska resten av Sardinien. Här hittar du en stad med ett intakt historiskt centrum fullt med butiker, vinbarer och torg fyllda med caféer. Några dagar i Olbia är därför ett måste innan du hyr en bil för att upptäcka resten ön och kanske till och med grannön – franska Korsika.

resa_1

Skiathos, Grekland
Genomsnittspris i sommar: 6 710 kronor *
Då är biljetterna billigast: 18 veckor innan avresa

Har du tröttnat på Rhodos, Kos och Kreta? Då kan Skiathos definitivt vara ett alternativ för dig. Här bor det inte mer än 6 000 invånare men den lilla grekiska ön har ändå massor att erbjuda. Barnfamiljer, kärlekspar, kompisgäng – alla trivs på Skiathos. Här finns vacker natur, gemytliga hamnmiljöer och ett trivsamt nöjesliv. Det råder ingen brist på badmöjligheter: på Skiathos finns mer än 60 stränder att välja mellan. Den största stranden, Koukonaries, sägs vara den bästa i hela Grekland. Några av scenerna från den prisbelönta storfilmen ”Mamma Mia” spelades in just här samt på den ännu mindre grannön Skopelos och turister kan besöka inspelningsplatserna.

resa_4

Bilbao, Spanien
Genomsnittspris i sommar: 4 690 kronor *
Då är biljetterna billigast: 7 veckor innan avresa

Bilbao är ytterligare en industristad som har återuppfunnit sig själv. Sedan bygget av Guggenheimmuseet har den baskiska staden genomgått en unik förvandling. Själva byggnaden är en sevärdhet i sig själv, med en djärv och originell arikitektur i dekonstruktivistisk stil och är helt klädd i titan, kalksten och glas. Efter museet följde en toppmodern tunnelbana, en modernisering av hamnen och mycket annat. Bilbao förvandlades därmed från en grå industristad till en storstad med internationell status. Den senaste nykomlingen i Bilbao-revolutionen är Zaha Hadid, en arkitekt som ska omvandla halvön Zorrotzaurre belägen i Deusto-distriktet till en hotspot med bostäder, kontor och parker. Men staden är också känd för sina kulinariska upplevelser. Ta dig till El Casco Viejo (den gamla delen) och prova på pintxos, den baskiska varianten av tapas. Passa på att unna dig ett besök till någon av Michelin-restaurangerna, exempelvis Mina eller Zortziko.

resa_3

Hamburg, Tyskland
Genomsnittspris i sommar: 2 086 kronor *
Då är biljetterna billigast: 18 veckor innan avresa

Hej då Berlin! Den livliga sjöfartsmetropolen Hamburg är på väg att ta över. Staden som ligger precis vid floden Elbe har allt som krävs för att bli en ny tysk favoritdestination för weekendresor. Den öppna, multikulturella staden har puls 24 timmar om dygnet och det hypermoderna distriktet HafenCity bidrar till en unik stadskänsla i den före detta hamnstaden. I samband med en båttur kan du utforska denna trendiga del av Hamburg samt hundraåriga Speicherstadt – världens största sammanhängande lagerhuskomplex. På kvällstid är ett besök till stadsdelen St. Pauli ett måste där huvudgatan Reeperbahn har varit känd som Hamburgs nöjeskvarter sedan århundraden tillbaka. Här trängs klubbar, trendiga kaféer och bra restauranger. För dig som är shoppingsugen har oberoende modemärken, butiker och designers tagit över stadsdelen Sternschanze där en hel eftermiddag kan tillbringas åt att kolla in det enorma utbudet. Hamburg är definitivt värt ett besök under sommaren 2016.

resa_5

Bristol, Storbritannien
Genomsnittspris i sommar: 4 082 kronor *
Då är biljetterna billigast: 9 veckor innan avresa

Tänker du tråkig hamnstad när någon säger Bristol? Tänk igen! Denna brittiska kuststad har fått sig en rejäl make-over sedan hamnområdet restaurerades för några år sedan. Numera är Bristol en kulturdestination med mycket musik och konst i fokus. Här finns såväl historie- samt moderna konstmuseer, men även graffitikonst på hög nivå. Faktum är att den ikoniske och mytomspunne Banksy tros var från Bristol och många av hans verk kan hittas här. Den som är sugen på att upptäcka mer av England kan med fördel använda Bristol som utgångspunkt, då man härifrån lätt når städer som Bath och Gloucester.

resa_7

Austin, USA
Genomsnittspris i sommar: 12 902 kronor *
Då är biljetterna billigast: 27 veckor innan avresa

Austin är Texas huvustad men även världens huvudstad för livemusik. I alla fall om man ska tro staden själv: deras slogan är nämligen “The Live Music Capital of the World”. Här finns otaliga hangouts för musikintresserade och årligen anordnas dessutom den omtalade festivalen South by Southwest festival (SXSW). Är man istället mer intresserad av shopping finns det mängder av alternativ. Här finns givetvis de stora kedjorna representerade, men Austinborna är väldigt stolta över sitt utbud av små, personliga boutiquer. Ekologi står högt i kurs och att göra sina livsmedels- och klädinköp av sin lokala handlare har blivit något av ett måste för boende i staden. I juli ligger medeltemperaturen på 35 grader, så glöm inte att packa med handfläkten och shortsen!


Text: Redaktionen
Publicerad: 8 april, 2016