Logga ut på Hasseludden

–Välkommen till Yasuragi, säger receptionisten i lobbyn till mig vid ankomst.

Hon tar mina uppgifter, checkar in mig och ger mig ett kitt med morgonrock och tofflor. Som ett knäpp med fingrarna har jag lämnat storstaden och vardagsstressen bakom mig. Jag befinner mig i en annan värld.

Yasuragi har gjort sig känt som huvudstadens japanska SPA med bad, behandlingar och hotell. Hälsoprofilen genomsyrar allt man erbjuder här. Från maten på tallriken i restaurangen till gruppträningen i yogasalen.

Man har verkligen funnit en fridfull plats för Yasuragi ute på Hasseludden och utsikten från rummen ut över skärgårdens inlöp till stan, inger ro. Jag finner mig själv först sätta mobilen på ljudlös. Efter en stund glömmer jag att titta till den för att slutligen lämna den helt och hållet på rummet medan jag utforskar hotellet. Från rummet går jag utan stress, utan mobil (i tofflor och morgonrock så klart) och följer skyltarna mot badet. Äntligen dags att tvagas!

Bad följs av behandlingar som följs av middag. Den japanska, röda tråden syns även på menyn och jag äter en sashimi till förrätt som är lika mör som smakrik. Runt omkring mig är restaurangen full av gäster som alla tycks prata med varandra och umgås. Däremot hör jag inget konverserande. Stämningen och sinnesron som infinner sig efter japanskt bad och behandlingar gör att man sänker ljudnivån till den grad att man inte längre störs av andra runt omkring.

När det kommer till behandlingarna så är utbudet lika stort som varierande. Håll dig till det japanska temat och prova en ritualbetonad kroppsbehandling. Eller testa en godtrogen klassiker som djupvävnadsmassage.

Tillbaka på rummet inser jag, först 5 timmar efter incheckning, att jag hade TV ändå, bakom en skärm. Listigt gömd bakom en träskiva har man tänkt på oss smått TV-beroende gäster. Storsint tänker jag, av ett SPA som själva förespråkar antennfria aktiviteter. Själv är jag vid det laget alldeles för trött och dåsig för att orka med ljudet av en TV.

Sanningen är den att jag redan då befinner mig på en så fridfull och harmonisk plats, att ingen underhållning i världen hade kunnat stimulera mina sinnen mer. Här på Yasuragi finner man snabbt himlen, om man bara vågar stänga av (och logga ut). Det gör helgbesöket till en själslig resa i traditionella fotspår.

Och förresten, mobilen förblev ljudlös i en vecka efter hemkomst. Jag vägrade att återgå helt till vardagens enerverande ljudbild och ville därmed inte förstöra det lugn jag funnit ute på Hasseludden.

 

 

Yassuragi Hasseludden

Vad: SPA- & konferensanläggning

Vart: Saltsjö-Boo, ca 20 min med bil från Stockholms city.

Hemsida: www.yasuragi.se

Höjdpunkter: SPA-behandlingar & restaurang Teppanyaki

Ricki Petrini
Publicerad: 4 maj 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp