Vykort från paradiset: Mandala SPA & Resort Villas

Fråga 10 personer du känner och be dem beskriva sitt ”paradis” – svaren kommer säkerligen att skilja sig lika mycket som alternativen är många. Låt oss inspirera dig på vägen och i den här artikelserien visar vi prov på mångfalden av paradis som väntar där ute.

Först ut är ett magiskt hotell och SPA på den filippinska ön Boracay. På Mandala SPA & Resort Villas välkomnar lugnet och den frodiga trädgården gästerna som anländer till denna undangömda oas. Ta bara den diskreta uppfarten till hotellets entré. Om kvällarna en upplyst grusväg kantad av ett ljussatt palmspel – för dagankomster, en frodig djungelväg med en primitiv träskylt som enda ledtråd.

Däremot är det inte mycket annat som rimmar på enkelhet och primitivitet i detta paradis för SPA-älskaren. Visserligen vill Mandala hålla saker och ting ”opretentiösa” men det är en stor skillnad mellan enkelhet och chosefri. På ett 5-stjärnigt SPA-hotell som detta ändå är, visar man att chosefri service och finurliga lösningar ändå innehåller alla bekvämligheter i världen.

Lobbyn kan närmast beskrivas som ett parkhäng i en ovanligt lummig trädgård. Föreställ dig ett husskal med tak och pålar som helt saknar väggar. Lägg därtill några utspridda möbler, ett skrivbord (detta är receptionsdisken) och en otroligt skön soffa. Här ombeds alla ankommande gäster att slå sig till ro för att insupa atmosfären. En kylande fruktdrink (alkoholfri) hjälper en på traven att acklimatisera sig efter resan.

Som den enda Destination SPA-resorten på Boracay har Mandala ett holistiskt tänk som skärddarsys för varje gäst. De glest utspridda villorna är placerade i en oval form runt den lummiga trädgården. Dessa villor (hotellrum känns som en alldeles för spartansk beskrivning) är ännu ett tecken på hotellets förmåga att väva in naturtrogna element till den selektiva resenären.

Glöm höga kontinentalsängar och hel kaklade badrum. Vem behöver dimmers när stämningen i rummet styrs av naturligt dagsljus? Nej, på Mandala får den konventionella resenären tänka om, hänge sig totalt, för att istället upptäcka en ny form av avskalad barfotalyx.

Från den futon-liknande, låga sängen beger man sig om morgnarna ut till utomhusbadrummet. Bakom speglarna klättrar ödlorna på stenmuren som om det vore det mest självklara inslaget under morgonrutinen. Morgonduschen sker likaså utomhus. På naturlig sten och med regnduschmunstycke påminns man återigen om Mandalas tappra försök att maximera paradisupplevelsen för oss nordbor.

För den som redan provat det mesta i SPA-väg har något alldeles extra att se fram emot. Mandalas verksamhet började ju en gång i tiden som ett rent dag-SPA. Numera har man dock konceptualiserat sina behandlingar och funnit en unik approach med lokala fix & trix för SPA-älskaren. Ta parbehandlingarna i deras SPA-villa som exempel; här möter träkoja skräddarsydda kroppsbehandlingar samtidigt som luktsinnet och hörsel får sin stimulans av den intilliggande djungeln. Jag behöver knappast påpeka att även detta sker utomhus, eller under ett hustak som saknar väggar.

Mer info om Mandala SPA & Resort Villas finner du här.

Prisexempel på flyg till Manila:

T o R med Qatar Airways, 22 jul – 5 aug, 8 348 kr (endast flyg, 1 stopp i Doha).

Info:

Mellan Manila och Boracay bokar man inrikesflyg tex med Philippine Airlines. Närmsta flygplats är Caticlan och sen tar man en superkort båttur.

Fördelar i paradiset:

  • Samma charm som den thailändska kulturen
  • Otroligt glada och gästvänliga filipinos
  • Mindre exploaterat än Thailand

Paradisets mörka fläckar:

  • Restiden (ca 16 timmar eller mer)
  • Inga direktflyg
  • Risk för tornados under orkansäsongen
Ricki Petrini
Publicerad: 5 maj 2015

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige