Upplev riktiga spöken under Halloween

Har du inte lust att gå på maskerad och dricka bål med häxor, zombies och slampiga vampyrer? Vill du istället uppleva en ruggig Halloween? Då har vi tips för dig! Det går utmärkt att spöka till det genom att bara befinna sig på läskiga platser. Spök- eller mordpromenader i Gamla Stan är en klassiker. Gå i de trånga gränderna, upplev historiens vingslag när en guide berättar om pest, död, gengångare, mord och blodbad. Vill man göra det lite extra festligt finns det spökturer som avslutas med middag.

Det finns ett otal olika stadspromenader så det bästa är att googla sig fram till vad som passar just din smak. Vill man gå en spökvandring finns till exempel Stockholm Ghost Walk. Det finns även spökvandringar i Göteborg, Malmö och Norrköping.

Vill du ta rysningarna steget längre kan du bege dig ut i världen till olika slags nöjesfält eller temaparker med syftet att skrämma halvt ihjäl dig.

batesmotel

Bates Motel och Haunted Hayride, Philadelphia, USA

Om du checkar in på Bates Motel får du uppleva skräck a la Hollywood. Bege dig sedan ut på The Hayride som är en 25 minuter lång åkattraktion där 75 läbbigt utklädda skådisar står redo att skrämma vett och sans ur dig. Attraktionen har röstats fram till USA:s främsta av Hauntsworld Magazine.

Chills in the Chapel skräckfilmsvisning, North London, England

Förra året blev det utsålt när Londons Union Chapel visade klassiska splatterfilmer under två nätter. I år visar man Flykten från New York den 30 oktober och en mix av Halloween-filmerna visas den 31 oktober. En orkester framför filmmusiken för att ge ännu mer känsla åt upplevelsen. Man uppmuntrar besökare att klä upp sig och baren hålls öppen under hela kvällen.

dungeon
Skelett i The Dungeon.

london-dungeon

The London Dungeon, Southbank, London, England

Här får besökarna sig en skräckinjagande historielektion när rysliga skådespelare, attraktioner och effekter tar dig med tillbaka till Londons blodiga förflutna. Nytt för i år är Séance som utspelar sig år 1873 när en sammankomst hålls av ett riktigt medium. Besökarna tas tillbaka i tiden till 50 Berkeley Square.

13th Gate, Louisiana, USA

På 13th Gate får du krypa genom en krematorieugn, gå vilse i en mörk underjordisk tunnel eller varför inte mysa i en ormgrop tillsammans med hundratals levande ormar. Detta är tre av de 13 attraktioner som skräcksugna besökare får uppleva. Under Halloween anstränger sig 100 skådespelare och effektspecialister för att göra detta till en av de obehagligaste platserna du kan uppleva i USA.

Vill du inte bara ha fejkade spöken utan uppleva äkta hemsökta platser har vi några sådana också att erbjuda.

De sägs viska och röra på sig om nätterna….
docka
Blinkar den här så…tja…alltså…creepy!

Isla de las Muñecas, Mexiko.
Isla de las Muñecas – Dockön, ligger söder om Mexico City. När Don Julian Santana Barrera besökte ön för många år sedan hittade han en död flicka vid vattenbrynet. Hon ska ha drunknat och hennes docka guppade runt i vattnet. Femtio år senare hittades Julian själv död på samma ställe. Nu har ön blivit en turistattraktion och besökare hänger upp dockor runtom på ön. Men som om inte vanliga gamla dockor är läskiga nog ,sägs det att just de här dockorna viskar till varandra och rör på sina armar och huvud under nätterna.

Al Capones cell.
vakttorn
Vakttornet där man kan se en mörk figur skymta.

prison
Eastern State Penitentiary, Philadelphia, USA.
Eastern State Penitentiary är ett gammalt fängelse som var i drift mellan 1829 och 1971. Fängelset var känt för våldsamher, och personer som Al Capone satt inspärrade här. Det sägs att det har spökat här sedan 1940. Man har bland annat hört fotsteg, avlägsna röster och slamrande celldörrar. En mörk skepnad brukar synas i vakttornet och skuggfigurer stryker runt överallt, speciellt i cellblock 6. En spöklik röst kan höras eka i cellblock nummer 12 och i cell 4 har man sett spöklika ansikten.

Prästgården, Borgvattnet, Jämtland.
Mystiska väsen har skrämt boende på Prästgården sedan 1800-talet, vilket gjort att platsen sägs vara den mest hemsökta i Sverige. Om du kommer hit ska du akta dig för den gamla pigan. En präst gjorde henne gravid och hon spärrades in i skafferiet tills barnet var fött och man dödat det. Det sägs att hon sedan dess hemsökt gården och trakasserar gästerna. En del besökare har flytt från gården mitt i natten och inte återkommit ens för att hämta sina personliga tillhörigheter. Pallar du att sova här en hel natt belönas du med ett diplom och frukost.

Kronobergs slott, Småland.
Det här slottet, eller numera ruinen, liggen på en liten holme i Helgasjön och är från 1400-talet. För fem hundra år sedan ska en präst ha gift sig i hemlighet med en vacker jungfru. När deras historia blev känd bannlystes prästen och hans förtvivlade fru kastade sig ut från ett av slottets torn och dränkte sig i sjön. Nu sägs det att en vit skepnad brukar synas gå omkring på murarna under ljusa sommarnätter. Man hör hennes klagorop och sedan störtar hon ner i det kalla vattnet och försvinner.

londontower

Towern London

Towerns mest berömda hyresgäst var kung Henrik VIII’s fru Anne Boleyn som halshöggs 1536. Hennes huvudlösa kropp har sedan dess setts irra runt i de ödsliga salarna nära där hon dog. Men Anne är inte det enda spöket på stället, hon har sällskap av ett gäng andra vålnader. Som skepnaderna av två barn, gåendes hand i hand, klädda i nattlinnen med ögonen uppspärrade av skräck. Det tros vara två små prinsar som inte ansågs legitima av parlamentet och därför skickades till Towern där de mördades på order av sin farbror, hertigen av Gloucester.

Louise Flinck
Publicerad: 27 oktober 2015

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige