Öst möter väst i boomande Hongkong

Välkommen till stan där taxipriserna är låga och byggnaderna extremt höga. Ingen annanstans är kontrasterna lika stora – och det är just det som är charmen.

I Hongkong är de rödvita och precis som på Manhattan är de ett naturligt inslag i den generella stadsbilden. Överallt susar taxibilarna fram på stans ofta enkelriktade gator, och så länge det inte är rusningstrafik är detta ett ytterst smidigt (och billigt) sätt att ta sig fram på och emellan Hongkongs två landmassor, Central och Kowloon.

Annars är det tunnelbanan som gäller; stans mest effektiva färdmedel som är lika ren och fräsch som tunnelbanan i Stockholm.

När britterna lämnade tillbaka hamnstaden till Kina i slutet på 1990-talet, förutspåddes diverse öden för detta nav i Orientens sjöfartcentrum. Skulle överlämnandet bli början eller slutet för en stad som stått i ekonomisk blom de senaste 50 åren?

textbild-4

Med facit i hand kan man lugnt påstå att Hongkong 2015 är ett skolexempel på ett lyckat Kapitalistmecca. Här blommar allt som lyckas sammanväva lika delar kommers och fingertoppskänsla.

Samtidigt som många andra städer fallit för smaklösa skrytbyggen och Disney-glittrande hotell, har Hongkong värnat om sin historia. Legenden om ’Orientens pärla’ lever kvar, och idag finner man allt som tilltalar finsmakaren och den trendkänsliga i en och samma stad.

Vad sägs om att gå vilse bland stånden på Temple Night Market ena stunden? För att i slutändan återhämta sig på ett SPA i världsklass minuten därpå? På tal om kontraster alltså…

Här har vi listat 24 heta tips till staden som aldrig sover, alltid ler och definitivt inte vet hur man gör saker lagom.

textbild-3

24 x Hongkong

3 hotell – 3 legender
Mandarin Oriental, Central

Hotellgruppen som har gjort 5-stjärnig service till en livsstil, började sitt lyxiga korståg över världen här i Hongkong. På hotellrummets TV-skärm rullar bilder från storhetsdagarna på 60-talet. Medan Diana Ross stod för underhållningen under takkronorna satt herrarna och rökte fincigarr i Captain’s Bar en trappa upp.

Lyxen på rummet är utöver det vanliga och fingertoppskänslan hos hotellets personal är häpnadsväckande. Adressen kunde inte vara bättre och ska du någon gång slå på stora trumman under din semester så är det här på Mandarin Oriental. Lyxigare än så här blir det inte!

textbild-9-hk

The Peninsula, Kowloon

Asiens Grande Dame är fortfarande en förebild för 5-stjärniga hotell på den internationella marknaden. Den klassiska lobbyn har hyst After Noon Tea för kungligheter sedan mitten på förra seklet. Servicenivån når inga gränser. Personalen har många jobbat på hotellet i över 20 år och finsmakaren lär knappast bli besviken.

Förutom mat i världsklass har man ett världsledande SPA. Peninsula Time, husets special, är en tvåtimmars behandling som börjar med Heat Treatment och avslutas med en skräddarsyd terapi för ansikte och kropp. Peninsulas hotellrum har en episk utsikt över Victoria Harbour och efter två dagars vistelse inser man varför hotellet fortfarande rankas som ett av världens främsta lyxhotell.

textbild-8-hk

Ritz-Carlton Hong Kong, Kowloon

Medan världens ögon varit riktade mot Dubais skyar har Hongkongs skyline fått ett nytt inslag som nu platsar i rekordböckerna. Som världens högsta hotell erbjuder Ritz-Carlton flådig lyx förpackad på de översta 20 våningarna i den nya skykrapan på Kowloon-sidan.

Vad sägs om att bo på 115e våningen med utsikt över hela Hongkongön? Om utsikten vore allt man erbjöd skulle Ritz-Carlton fortfarande vara världsledande. Men här har man inte nöjt sig med välpolerade fönster. På insidan trängs en handfull lyxkrogar i världsklass, ett omtalat SPA och en av stans hetaste barer, Ozone.

textbild-hk-11

3 x Haute Cuisine
Gaddi’s, The Peninsula, Kowloon

Fransk finmat serveras på en av stans mest kända restauranger. Hit kommer sällskap som vill fira något, som bara uppskattar mat eller som vill ha en sällan skådad matupplevelse utöver det vanliga. Husbandet, Gaddi’s Band med den enormt talangfulla sångerskan Amelyn i spetsen, förgyller middagen som serveras av ett team med vita bomullshandskar.

 

Pierre, Mandarin Oriental, Central

Utsikt och moderna rätter erbjuds av legendariska Pierre Gagniers eminenta team. Visst är det franskt på tallriken även på hans Hongkong-baserade krog, och utsikten uppe på Mandarin Oriental är fenomenal. Svulstig inredning ramar in en unik matupplevelse med rena smaker i centrum.

 

Tin Lung Heen, Ritz Carlton, Kowloon

Utsiktsrestaurang och roof top-bar får ett nytt begrepp på världens högst belägna restaurang. Pampiga Ritz-Carlton presenterar två våningar med mat i den absolut högsta divisionen. Inredning och matglädje går hand i hand. Storslagna rätter serveras till en utsikt som slår det mesta. Prova restaurangens berömda Dim Sum som här serveras i sann traditionell, kantonesisk anda.

textbild-1

3 x Shopping
Soho

Ta rulltrapporna från affärskvarteren i Central upp till mysiga Soho. Här trängs alltifrån klädbutiker till matställen vägg i vägg. Framför allt är det de små och gemytliga gallerierna som lockar. Tavlor, skulptur och modern konst säljs med varierad inriktning.

 

The One, Tsim Sha Tsui

Coolare galleria får man leta efter. Det här är en renodlad japansk historia med mode och skönhet i fokus. Trender föds ofta i Japan brukar det heta, då är sannerligen The One ett bra shoppingmecka för den trendkänsliga.

 

Sai Yeung Choi St.

I kommersens centrum på Kowloon-sidan trängs elektronikaffärerna i sällan skådad skala. Hongkong är inte längre alltid först med elektronik som man var förr om åren. Nya iPhone 6 släpptes till exempel i Sverige först. Men tack vare det otroliga utbudet är prispressen fortfarande till konsumentens fördel på kameror, datorer och ljudutrustning. Missa heller inte den hippa klädgallerian Gala Shopping Mall när du ändå är i krokarna.

textbild-5

3 x matglädje
Yan Toh Heen, Kowloon

Som en av stans mest omtalade kineser bjuder man här på klassiska smaker i en pittoresk miljö. Kineserna gillar att dinera i stora matsalar och denna rymliga matsal har dessutom panoramafönster ut över Victoria Harbour.

 

Spring Moon, The Peninsula, Kowloon

Kantonesiska smaker upplevs bäst via flera smårätter. Spring Moon har satt en ny ribba för denna del av det kinesiska köket. I en klassisk 20-tals miljö förs tankarna till de koloniala storhetsdagarna när Hong Kong refererades till som ’pärlan i bortre Orienten’. Inredningen på Spring Moon har en romantisk underton i sin mörka dekor.

 

Pastis, Central

Franskt bistro möter mingelscenen på Wyndham Street. Det här är en av de mer kvalitativa restaurangerna på denna bartäta gata. Efter premiären i november 2010 har det varit ett favoritställe bland stans unga och välbärgade.

 

3 x designhak
Hotel LKF, Central

Mitt i Lan Kwai Fongs mingeltäta restaurangkvarter ligger designhotellet LKF. 95 designade deluxe-room tilltalar den kräsne resenären som vill ha närhet till allt. Shopping ligger endast några rulltrappor längre ner för sluttningarna och utsikten är magnifik. Om nu barscenen och cocktails kan locka, då kan man inte vara närmare händelsernas centrum.

 

Spoon by Alain Ducasse, Kowloon

När den franska stjärnkrögaren Alain Ducasse sätter sin signatur på ett ställe, då vet man att helhetsupplevelsen är utöver det vanliga. Spoon är inget undantag. Med utsikt från strandkanten på Kowloon-sidan dinerar man med en vykorts-perfekt skyline som fond. Maten har en internationell prägel och inredningen har en urban framtoning.

 

Felix, The Peninsula, Kowloon

Designkrogar världen över – hör upp! Felix är varken högst eller störst i världen, men man har ändå lyckats häpna sina gäster med sin lekfulla design i åratal. Phlippe Starck står för det innovativa och de Mao-klädda stolarna är ikoniska. En internationell touche präglar menyn och utsikten är slående. Noteras bör också att herrarnas pissoar består av en glasskiva som lutar ut mot panoramafönstren här på 21:a våningen. Inget för personer med höjdskräck med andra ord!

textbild-hk-6

3 x marknader
Flower Market

Besökt marknaden på förmiddagen då blomstånden fortfarande är välfyllda. Hit går invånarna för att pryda sina hem med färggranna blomster.

 

Temple Street Night Market

Stans legendariska nattmarknad hyser diverse prylar, elektronik och textilier. Besök marknaden för att uppleva asiatisk kommers när den är som störst. Shoppingen kan du göra på annat håll.

 

Bird Market

Hongkong-borna är väldigt förtjusta i att ha fåglar hemma. Ett par dagar i veckan tar de ut fåglarna för att få uppleva ’det fria’. I sina burar sjunger fåglarna i sällan skådad samklang. De gröna omgivningarna ger en exotisk touche på promenaden.

 

3 x Cocktail
Tonic, Central

Stans karriärdrivna expats inom finans gillar å varva sina långa kontorsdagar med cocktails på kvällarna. Tonic är ett av de nyaste inslagen från den väletablerade Igors-gruppen. Wyndham Street må ha många vattenhål, men få har samma sofistikerade känsla på musik, drinkar och service som Tonic.

 

KEE Club, Central

Sedan starten 2011 har KEE varit ett omtalat vattenhål som dragit den internationella kändiseliten samt Hongkongs innepublik. Visst kallar man sig en members only-klubb men med proper klädsel och humör på topp så släpps man in.

 

Goccia, Central

Syditalienska tongångar mitt i Hongkongs vibrerande nattliv. Medan köket serverar smaker från Medelhavet så är baren på gatunivå superpoppis bland Hong Kongs multikulturella hipsters och krogkännare.

textbild-7-hk

3 hak för nattsuddaren
Dragon-I, The Centrium, Central

Högt uppe på sluttningarna ovanför Central, finner du Sohos mysiga kvarter och nattlivsmeckat Dragon-I. När solen går ner förvandlas gatorna kring Wyndham Street till en enda stor fest. Dragon-I är epicentrum för allt som förknippas med fest och lyx. Här säljs mer champagne än någon annanstans i hela Sydostasien sedan starten 2002. A-listkändisar som Edward Norton, Owen Wilson och Rihanna har festat här och hypen verkar inte nå något slut.

 

LKF – Lan Kwai Fong

Asiens mest legendariska restaurangkvarter återfinner du i sluttningarna ovanför Central. När business-kvarteren tystar ner vid solnedgång, förflyttas stans febrila aktivitet till LKF där stämningen är hög och kryddoften aptitretande. Krogarnas uteserveringar flyter ihop i varandra och stämningen är hög på en av världens mest internationella nattlivsscener.

 

Granville Road

Fynda bland den lokala designeliten som många har sina tillhåll och butiker här. Udda modeller och annorlunda plagg för både honom och henne. Gå hit i anslutning till The One som ligger i början av gatan.

 

Faktaruta:
  • Tidsskillnad: +6 tim
  • Valuta: Hong Kong Dollar
  • Visum: Nej
  • Invånare: 7 miljoner
  • Språk: Engelska och Mandarin
  • Flyg: Cathay Pacific är en av världens mest legendariska flygbolag och är Hongkong-baserat. Flyger dagligen från London, Frankfurt och Paris.

 

Ricki Petrini
Publicerad: 25 november 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp