Landgren svarar läsarna

Han driver den privata Hudläkarkliniken i Västerås, med inriktning mot estetisk dermatologi och hudkirurgi. Anders Landgren arbetar även som överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Vilka ingredienser i hudvårdsprodukter är speciellt bra för att få bort finnar?
Svar: De mest effektiva ingredienserna är receptbelagda i Sverige, och finns enbart att få på recept. Receptfria ingredienser som kan ha en acnedämpande effekt är framför allt preparat som hjälper till att ”lösa upp pormaskar”. Sådana ämnen är till exempel: salisylsyra, glykolsyra och AHA (alpha hydroxy acids). Bensoylperoxid är ett ämne som finns i vissa receptfria preparat på apoteket. Bensoylperoxid har en relativt god acnedämpande effekt.

Jag har små knottror på överarmarna och även på översidan av låren, en del mer sporadiska över bålen. Har inte lyckats få bort dem? Varför är de där och hur blir jag av med dessa knottror?
Svar: Kan inte säga helt säkert vad du lider av utan att ha sett förändringarna i verkligheten. En vanlig orsak till ”knottror” på överarmarna är en åkomma vid namn ”keratosis pilaris”. Detta är en helt ofarlig, medfödd tendens att få ”hornpluggar” i hudens hårsäckar”. Keratosis pilaris kan inte botas, men man kan oftast lindra besvären. En mild kortisonkräm kan dämpa den röda komponenten. En kräm med ”upplösande” egenskaper kan minska tendensen till ”igenpluggning”.

Jag lider utav mina leverfläckar i ansiktet. För några år sedan valde jag att ta bort några, men tyvärr blev det fula ärr i ansiktet då de skar bort dessa. Finns det något sätt att bleka eller minska ärrbildningen? Finns det något bättre sätt att ta bort leverfläckar på? Laser kanske?
Svar: Man kan tyvärr aldrig helt ta bort ett ärr men man kan ofta förbättra utseendet . Om ärret är breddökat, kan en ny operation där man tar bort ärret och syr ihop på nytt ge ett nytt ärr med bättre kosmetiskt. Ett uppstående ärr behandlas ibland med frysbehandling eller kortisoninjektioner. Det finns också kirurgiska tekniker som kan förbättra utseendet på nedsjunkna ärr. För att veta exakt vad som skulle vara bäst för dina ärr, krävs att man får se dem i verkligheten. Att behandla leverfläckar med laser är förbjudet! Det ger dessutom oftast en sämre kosmetik än traditionell kirurgi.

Har du bra tips för killar när det gäller att hålla en fräsch och fin hy? Hur ska man gå tillväga? Finns det några speciella vitaminer som ger effekt?
Svar: Undvik att sola. Använd gärna solskyddskräm för ansiktet. Solen sliter enormt på din hy. Krämer som innehåller A-vitamin-besläktade substanser har en positiv effekt på din hy. Krämer som innehåller så kallade antioxidanter (till exempel C-vitamin) har en viss skyddande effekt för huden. Håll din hy ren med en mild rengörare. Komplettera gärna med någon lätt peelande creme i perioder.

Har lite problem med torr hårbotten, har hört att man kan äta några speciella tabletter/vitaminer för detta, stämmer det?
Svar: Torr hårbotten kan bero på olika saker. Man kan till exempel vara född med torr hud, så kallad atopisk hud. I sådana fall kan det ha en mildrande effekt om du går över till ett mildare schampo (förslagsvis barnschampo), eller tvättar hår lite mer sällan. En annan vanlig orsak till irritation i hårbotten är seborroiskt eksem (mjäll eksem). Bruk av mjällschampo någon gång i veckan har ofta en lindrande effekt. Ibland kan en mild kortisonlösning vara nödvändigt för att lindra besvären. Även andra hudsjukdomar kan ge besvär i hårbotten.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Anders Landgren, Läkare och specialist i hudsjukdomar:

Ställ din fråga till Anders Landgren här!

Anders Landgren är läkare och specialist i hudsjukdomar.

Anders Landgren är läkare och specialist i hudsjukdomar.

[email protected]

2008-04-28 07:06:00

Publicerad: 28 april 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp