Landgren svarar läsarna

Han driver den privata Hudläkarkliniken i Västerås, med inriktning mot estetisk dermatologi och hudkirurgi. Anders Landgren arbetar även som överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Vad det är för skillnad mellan leverfläckar, födelsemärken, pigmentfläckar, solfläckar och åldersfläckar? Överallt skrivs det olika. Vilka är farligast och vilka är ofta ofarliga?
SVAR: Håller med dig om att terminologin är lite rörig. Ibland kan man även se att termerna används lite olika.
[color=#333333″>Leverfläck: (latin: pigmentnaevus) Anhopning av pigmentceller i huden som antingen kan vara medfödda och (kongenitalt naevus) eller uppkomma under barndomen eller tidiga vuxna livet. Oftast är de ofarliga, men ibland kan cancertypen malignt melanom uppstå i dessa förändringar. Leverfläckar som ändrar utseende, kliar eller blöder bör bedömas av hudläkare.

[color=#333333″>Födelsemärken: Ursprungligen så avsåg man ”märken” som funnits sedan födseln, vilket Kan vara dels medfödda kärlmissbildningar (Eldsmärke,storkbett etc) men också medfödda pigmentcellsanhopningar (kongenitala naevi). Många använder dock benämningen födelsemärke även på leverfläckar(pigmentnaevi)k som uppkommit senare i livet.

[color=#333333″>Pigmentfläckar: kan vara av olika typer och ha olika orsak. Vanligen menar man områden med ökad pigmentering som uppstått i vuxen ålder, oftast efter mycket solande. Kan också kallas solfläckar (latin: lentigo). Dessa är oftast ofarliga, men kan ibland övergå i cancerformen malignt melanom. Melasma är en annan typ av godartade pigmentfläckar, som drabbar kvinnor, ofta efter graviditet eller amning.
[color=#333333″>
Åldersfläckar:
Oftast menar man ofarliga, vårtlika utväxter som kan variera i färgen från rosa, till brun eller svart. Kallas ibland också senila vårtor eller åldersvårtor (latin: sebboroisk keratos). Helt ofarliga, men kan ibland vara svåra att skilja från leverfläckar och malignt melanom.

Hur lång tid ska man vänta med att göra IPL-behandling mot acne då man ätit roccutan eller tetracyliner (antibiotika)?
SVAR: Du skall inte behandla din hud med IPL eller någon annan kraftigare behandling (peeling, annan laser etc.) inom det närmaste året efter Roaccutanbehandling. Huden är känsligare, och har inte samma läkningsförmåga månaderna efter roaccutanbehandling.

Tetracyklinantibiotika kan ge en ökad ljuskänslighet så länge de finns kvar i kroppen. De försvinner emellertid snabbt ur kroppen om man gör uppehåll eller slutar ta tabletten(ca 1 vecka). Alltså kan man behandla med IPL eller laser efter en dryg veckas tablettuppehåll.

Jag använder en rengöringsgel som innehåller salicylsyra. Jag har hört att salicylsyra har en blekande effekt på huden. Bidrar det till att pigmentet i ansiktet försämras, eller försvinner så att man inte blir brun om man solar?
SVAR: Acetylsalisylsyra har en upplösande effekt på det yttersta, ”förhornade” hudlagret, samt på ”pormaskar”. Preparatet har ingen hämmande effekt på pigmentcellerna eller deras funktion, och kan inte påverka om du blir brun eller inte av solen.

Tips på bra hudmottagningar/läkare, bor kring Örebro?
SVAR: Dr Normann Iversen som driver Huddoktorn i Örebro. Han är en mycket erfaren och duktig dermatolog/Hudläkare . Kika in www.huddoktorn.se

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Anders Landgren, Läkare och specialist i hudsjukdomar:

Ställ din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Landgren svarar läsarna

Bildspel: Landgren svarar läsarna

2008-05-28 11:19:00

Publicerad: 28 maj 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp