Etiska extensions

De flesta kvinnliga celebriteter har hårförlängningar i dag.
Allt fler ”vanliga” kvinnor väljer också extensions.
Men varifrån kommer slingorna?

Det finns två sorters extensions, syntetiska och de som är gjorda av äkta, mänskligt hår. De syntetiska hårförlängningarna ställer naturligtvis inte till med något moraliskt dilemma. Billiga är de också. Men de ser inte naturliga ut och de liknar ofta blöt svinto efter ett par hårtvättar.

Därför väljer de flesta
kvinnor äkta löshår. Det är dyrare men ser verkligt ut och tål alla sorts styling. Det smälter inte vid värme som plasthår lätt gör.

Varifrån kommer
då det mänskliga löshåret? Vilka är kvinnorna som säljer det?

Svaren på frågan
är många. En hel del skandaler har kommit upp i ljuset på den sista tiden. Det har avslöjats att fångvaktare på ett fängelse i Moskva rakade de intagnas huvuden för att sälja håret, och det har ryktats om liknande händelser på psykiatriska kliniker i Östeuropa och Asien. Andra kvinnor i utvecklingsländer har vittnat om att de har sålt sitt hår i desperat brist på pengar.

För att undvika
att köpa hår med ett sådant dubiöst ursprung, är det viktigt att gå till en frisör som köper in etiska extensions. Det vill säga hår som klippts av frivilligt.

De vanligaste hårförlängningarna i dag kommer från Indien. Det indiska håret har blivit populärt på våra breddgrader eftersom det har en bra kvalitet och en textur som liknar det skandinaviska.

Dessutom offrar
de flesta indiska kvinnor sitt långa hår alldeles frivilligt och utan att få betalt för det. Enligt hinduisk tradition går kvinnorna till ett tempel och får skallen rakad av munkarna där. Det hela ses som en gåva till gudarna, skriver The Sunday Times.

Munkarna säljer sedan håret till västerländska hårförlängningstillverkare, som skeppar det till Europa eller Nordamerika för att rakpermanenta det, färga det i olika färger och tvinna det i slingor. Sedan säljs slingorna vidare till frisörer här, medan de indiska munkarna tar pengarna de fått för håret och investerar i lokala välgörenhetsprojekt.

Sådant indiskt hår
är inte bara etiskt och av bäst kvalitet, det ger också de mest hållbara förlängningarna. Det finns nämligen andra sorters extensions, gjorda av hår som samlats från till exempel hårborstar från olika kvinnor. I sådana slingor kan hår från flera personer blandas, och vissa strån har roten ner och toppen upp. Det gör att slingorna lätt börjar tova sig och se trassliga ut efter ett tag. Trots att de består av 100 procent äkta hår.

I riktiga kvalitetsextensions är alla strån i en slinga däremot lagda åt samma håll, nämligen precis som det levande håret växer, med topparna längst ner. Håret i en slinga kommer också bara från en person. Detta kallas REMY eller REMI.

Så det räcker int
e bara att fråga frisören efter äkta hår som är av bra kvalitet, gärna indiskt, och hår som har klippts av frivilligt. Det gäller att ta reda på hur dina extensions är gjorda också om du vill ha det bästa resultatet. Och samtidigt vill kunna sova med ett gott samvete.

Bildspel: Etiska extensions

Bildspel: Etiska extensions

[email protected]

2008-07-17 12:58:00

Publicerad: 17 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp