Landgren svarar läsarna

Anders Landgren driver den privata Hudläkarkliniken i Västerås, med inriktning mot estetisk dermatologi och hudkirurgi. Han arbetar även som överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Jag är 17 år och har börjat få problem när jag rakar mig. Speciellt på benen där jag får röda irriterande prickar, men även under armarna är de ibland svullna och jobbiga. Vad kan jag göra för att bli av med dem?

SVAR: Det du beskriver är ett relativt vanligt problem. Når ett hårstrå kapats kort efter rakning kan det ge upphov till små inflammationer i och kring hårsäckarna. Antiseptiska lösningar som till exempel alsollösning kan ha en viss hämmande effekt, men det bästa sättet att bli av med problemen är att sluta med rakning. Du kanske borde överväga permanent hårborttagning med laser/IPL?

Jag var på en ögonkontroll idag under vilken läkaren drog i både de övre och det undre ögonlocken för att kunna göra en ordentlig undersökning. Jag undrar nu om detta oåterkalleligen har töjt ut min hud och gjort den lösare och hängigare? Är ett tillfälle tillräckligt? Jag är 32 år.

SVAR: En enstaka töjning i huden som du beskriver ska inte kunna påverka hudens egenskaper på längre sikt. Tillfällig svullnad i området runt ögonen kan ge upplevelse av att huden hänger mer. Detta försvinner oftast inom några dagar. Uppkomsten av ”hängande” ögonlock och påsar under ögonen med överskottshud är en långsam process som sker gradvis över flera år. Det är väldigt individuellt när under livet detta uppstår. Detta kan korrigeras med hjälp av kirurgi.

Jag har hudbristningar på höft och bröst. Jag har läst om krämer och laserbehandlingar som minskar bristningar. Hur ska jag göra för att minska bristningarna? Finns det någon mirakelkräm?

SVAR: Jag känner inte till några krämer som har effekt på hudbristningar (Striae). Den behandling som har visat mest lovande resultat mot striae är ”Fractional laser”.
Striae är en typ av ärrbildning i huden. Ärr kan aldrig tas bort helt, men med hjälp av denna laserbehandling maskeras förändringarna.


Jag ringde till vårdcentralen i min kommun och frågade om det gick att göra någonting åt mina pigmentfläckar som kommit pga. solning i solarium. De sa att det inte finns något att göra – är det verkligen sant? Finns det ingen kräm, tabletter, medicin mot detta? Funkar Solarin? Mår jättedåligt över mina pigmentfläckar, har dem på magen och lite på framsida lår.

SVAR: Det beror på vilken typ av pigmentförändringar du har. Om det är fråga om leverfläckar (pigmentnaevi) så är kirurgi det enda möjliga sättet att avlägsna dem på. Det finns även andra typer av pigmentstörningar i huden, som ibland kan behandlas med olika typer av blekande behandlingar. Försök att få en hudläkare att bedöma dina problem.


Få svar på dina frågor

På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Anders Landgren, Läkare och specialist i hudsjukdomar:
Ställ din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Landgren svarar läsarna

Bildspel: Landgren svarar läsarna

2008-08-06 07:46:00

Publicerad: 6 augusti 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp