Bluff eller bot?

Anhängarna av zonterapi anser att olika organ i kroppen är representerade på speciella punkter på fötterna.
Om man trycker på rätt ställe, blir patienten bättre.
improveme vet om det funkar eller inte.

Zonterapi i olika varianter har existerat länge i gammal folkmedicin. Den moderna formen av zonterapi utvecklades av den amerikanske läkaren William H Fitzgerald i början av 1900-talet.

Metoden går ut på
att kroppen går att dela in i flera skikt som löper från huvudet ända ner till fötterna. Genom en sådan zon ska det strömma energi. När ett organ som ligger inom området tappar energi börjar ändpunkten på foten att ömma. Om man trycker där ska impulser gå upp till det sjuka organet som får tillbaka sin energi.

Zonpunkter ska
enligt anhängarna även finnas på händerna, öronen och övriga kroppen, men det är vanligast att man behandlar punkter på fötterna.

De studier som har gjorts på området har inte kunnat visa att zonterapi har någon effekt. Enligt svensk lag får metoden därför inte användas för att försöka bota cancer, diabetes, epilepsi, tuberkulos, epidemier av varierande slag, könssjukdomar och graviditetsbesvär. Barn under åtta år får överhuvudtaget inte behandlas med zonterapi och Försäkringskassan bekostar inga behandlingar.

Trots detta väljer många
att betala för en zonterapeut ur egen ficka. Patienter med magbesvär, urinvägsinfektioner, smärtsamma menstruationer, klimakteriebesvär, huvudvärk, ryggskott, astma, hudproblem och eksem är vanliga. En behandling tar cirka en timme och kostar mellan 350 och 500 kronor, enligt alternativmedicin.se. Det är brukligt att patienterna kommer flera gånger.

Vissa skolor
i Sverige erbjuder en treårig utbildning för auktoriserade zonterapeuter.

Bildspel: Bluff eller bot?

Bildspel: Bluff eller bot?

[email protected]

2008-08-12 13:03:00

Publicerad: 12 augusti 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp