Flyt dig lugn

Floating blir allt mer populärt i Sverige. Plötsligt vill alla flyta ifrån sin stress. improveme har upplevt viktlösheten i saltbadet.

Floating -att flyta viktlös i en tank fylld med varmt saltvatten -är ingenting nytt, men det är först de senaste månaderna som metoden börjat bli ordentligt efterfrågad. De positiva effekterna är många: floating kan bland annat motverka stress, höja kreativiteten, lindra värk och förbättra matsmältning, sömn, cirkulation och inlärningsförmåga.

Jag testar en floatingsession på Sergel Spa & Finess i Stockholm. Där blir jag tilldelad en badrock och två vaxöronproppar och får duscha och byta om inne i omklädningsrummet. Öronpropparna är dels till för att stänga ute störande ljud, och dels för att undvika att vattnet åker in i öronen.

Inne i floatingrummet är det bara att kasta rocken och krypa ner i tanken som är fylld med 1 000 liter vatten. Tillsammans med 430 kilo magnesiumsulfat bildar det en 35-procentig saltlake, uppvärmd till 34,8 grader -hudens yttertemperatur. #IMG2-R#

Så fort jag har stängt locket och lagt mig på rygg flyter jag upp så att jag vilar nära vattenytan. Detta är det närmaste viktlöshet man kan komma, förutsatt att man inte är astronaut. Inne i tanken är det kolsvart, och vattnet är behagligt utan att kännas vare sig varmt eller kallt. Saltlaken känns hal mot huden och sticker lite.

Efter tio minuter tystnar avslappningsmusiken som inlett sessionen. Med öronpropparna i öronen kan jag endast höra mina egna hjärtslag och andetag. Jag börjar så smått undra hur jag, som är ganska rastlös, ska klara av att ligga här och göra ingenting i 50 minuter till.

Men efter en stund börjar avslappningen komma och snart känns det som om jag är på väg att slumra till, något många också gör under floatingen. Innan jag vet ordet av börjar musiken igen, den här gången för att markera att det är tio minuter kvar av sessionen.
#IMG3-L#
Efteråt får jag öppna locket, kliva ur tanken och skölja av mig saltvattnet. Floatingen sägs motsvara fyra till sex timmars nattsömn och bäst resultat får man efter ungefär tredje tillfället. Men redan nu känner jag mig rejält avstressad.

[color=#000000″>Fakta: Floating på Sergel Spa & Fitness
[color=#000000″>En 60-minuters floatingsession på Sergel Spa & Fitness kostar 560 kr. Spaet ligger på Drottninggatan 28 i Stockholm och har telefonnummer 08-517 263 30.

Bildspel: Flyt dig lugn

Bildspel: Flyt dig lugn

Bildspel: Flyt dig lugn

Bildspel: Flyt dig lugn

Bildspel: Flyt dig lugn

Bildspel: Flyt dig lugn

[email protected]

2008-08-26 15:05:00

Publicerad: 26 augusti 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp