Landgren svarar

Han driver den privata Hudläkarkliniken i Västerås, med inriktning mot estetisk dermatologi och hudkirurgi. Anders Landgren arbetar även som överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Jag har efter mina två graviditeter fått rosacea. Huden runt näsan och en bit ut på kinden är rosa och tunna blodkärl börjar synas. Även huden på pannan börjar bli lite röd prickig. Har försökt med olika krämer mot rosacea som hudläkare rekommenderat, men tycker bara att jag blir rödare av dessa. Är det här en autoimmun sjukdom? Kan man genom tillskott av vitaminer, rätt kost få bukt med det här? Kan laserbehandling ge min normala hy tillbaka?
SVAR: Uppkomstmekanismerna för Rosacea är till stora delar okända. Det finns inget som talar för att det är en autoimmun sjukdom. Tillskott av vitaminer eller andra näringsämnen har ingen mildrande effekt på besvären. Många tycker sig bli sämre av olika typer av kostintag. Ofta sker en försämring efter intag av kryddstark mat, kaffe eller alkohol. Den bästa behandlingen mot aktiv rosacea är tablettbehandling med tetracyklinantibiotika. Laser- eller IPL- behandling med effekt på blodkärl kan lämpa sig om rosaceabesvären gett upphov till permanent vidgade kärl i ansiktet.

Jag har fått inåtväxande hårstrån i armhålan och vet inte vad jag ska göra. För benen har jag en kräm från ”Veet” som jag använder,, men det står inte på krämen att man inte får använda den i armhålan. Vad kan jag göra mer än peela?
SVAR: Permanent hårborttagning med laser eller IPL kan vara ett alternativ för dig.

Jag har väldigt många finnar i pannan, som jag alltid klämmer vilket slutar med att finnarna blir till sår istället. Hur kan jag få bort finnarna snabbast?
SVAR: Ta kontakt med en hudläkare för bästa möjliga hjälp. Ofta behövs receptbelagda preparat i kräm och/eller tablettform för att få bukt med besvären. Svårt att svara på vad just din hy är i behov av utan att ha sett besvären i verkligheten.

Jag har små prickar i hela ansiktet och även stora porer. Vad är det för något? Ibland är prickarna extra synliga ibland inte? Är det rosacea? Finns det någon kräm eller något liknande som kan reducera detta? Vet du om det förvärras av att man dricker alkohol?
SVAR: Tyvärr omöjligt att svara på vilka problem du lider av utan undersökning. Försök få en tid hos hudläkare för bedömning.


Jag är en kille på 25 år som vaxar rygg och mage lite då och då. Efteråt får jag små röda knottror, liknar nästan små finnar över stora delar av området. Vad beror detta på och kan jag bli av med dessa på något sätt?
SVAR: Det du beskriver låter som hårsäcksinflammationer. Efter rakning eller vaxning uppstår ofta en liten retning då ”stubben” retar huden runt hårsäcken. Viss lindring kan du få om du baddar området med någon antiseptisk lösning, till exempel alsollösning. Kanske skall du överväga permanent hårborttagning med laser eller IPL för att helt bli av med dina problem?


Få svar på dina frågor

På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Anders Landgren, Läkare och specialist i hudsjukdomar:
Ställ din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Landgren svarar

Bildspel: Landgren svarar

[email protected]

2008-09-09 12:37:00

Publicerad: 9 september 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp