Så blir livet i framtiden

Med ett enkelt DNA-test kan du kartlägga dina gener och se vilka sjukdomar du har anlag för. Alzheimers, cancer eller psoriasis? En simpel provsticka ger svaret. improveme.se har testat.

En hälsoundersökning? Det är så 1999. Idag kan vi skicka in ett simpelt salivprov och snabbt få en kartläggning av genuppsättning och anlag.

Kanske visar din DNA att du löper stor risk att drabbas av diabetes? Eller att du troligtvis kommer att dö av en stroke? Sådant går numera att förutspå, och förhoppningsvis därmed förebygga. DNA-testet kan avslöja kroppens hemligheter.

Ett av de företag som erbjuder gentest för privatpersoner är en isländska sajten deCODEme.com, som drivs av deCODE Genetics i Reykjavik. Jag får testa deras genkartläggning och beställer enkelt ett test på sajten. Inom någon vecka kommer två provstickor med posten. Dessa får jag skrapa med i munnen och skicka tillbaka till Island. Sedan följer en dryg månads väntan.

#IMG2-L#Och så plötsligt kommer ett mejl från deCODEme. Mina provsvar är redo. Med ett lösenord loggar jag in på sajten och får ladda ner ett pdf-dokument där mina anlag för olika sjukdomar och hälsotillstånd står listade. “Genprofilen“ innehåller fem spalter för varje anlag: relativ genetisk risk, livstidsrisk, genomsnittlig livstidsrisk, fraktion av befolkningen med lägre eller samma risk och fraktion av befolkningen med högre risk.

Så vad har jag att vänta mig av framtiden? Tja, av genanalysen att döma: dubbelhakor. Jag har nämligen 54,3 procents risk för fetma. Fraktion av befolkningen med lägre risk: 100 procent. Fraktion av befolkningen med högre risk: 0 procent.

De andra orosmomentet är min 32,1-procentiga risk för “förmaksflimmer“, en typ av hjärtsjukdom, och min 35,9-procentiga risk för en typ av hudcancer som heter “basal cell carcinoma“.

Mycket värre än så blir det dock inte. Min 21-procentiga risk för hjärtattack är faktiskt lägre än det genomsnittliga 30 procent. Jag ligger visserligen i den övre tredjedelen när det gäller Alzheimers -men risken är ändå bara 6,1 procent.

Det jag kan lära mig av detta test är med andra ord att träna och äta nyttigt och att alltid använda solskyddskräm. Samt att jag kan skylla eventuella missade deadlines på min begynnande demens.

Ett gentest på deCODEme kostar 985 dollar (drygt 7 600 kronor) och kan beställas på www.decodeme.com

Bildspel: Så blir livet i framtiden

Bildspel: Så blir livet i framtiden

Bildspel: Så blir livet i framtiden

Bildspel: Så blir livet i framtiden

[email protected]

2008-10-23 14:57:00

Publicerad: 23 oktober 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp