Prisvärd vardagslyx

Sugen på att agera försökskanin? Låt en duktig hudvårdsstudent göra jobbet.

Varför gå till en dyr salong för att gå på behandling, när man kan låta en elev som utbildar sig till hudterapeut utföra den för mindre än halva priset? Många hudvårdsakademier erbjuder elevbehandlingar och jag får testa en ansiktsbehandling på den äldsta i Sverige: Elisabethskolan i Stockholm.

När jag kommer till Elisabethskolan får jag en guidad rundvisning av skolkoordinatorn Monika Dekker, som visar mig lokalerna där eleverna utför massage, kroppsinpackningar, manikyr och andra behandlingar. Hon berättar att den ettåriga utbildningen varvar teori och praktik -efter tre månader får eleverna börja praktisera i salongen.

När det blir dags för min ansiktsbehandling får jag lägga mig på en behagligt uppvärmd behandlingsbrits. Hudterapeuteleven Linnéa börjar med att rengöra ansiktet och gör därefter en hudanalys. Min hud är ganska torr utom på näsan, som är lite fetare, konstaterar hon.

Linnéa sätter igång med en lätt exfolierande peeling som ska göra min hud silkeslen. Därefter är det dags att ligga under vapozonen, en apparat med varm ånga som får porerna att öppna sig. Härnäst är det nämligen dags för portömningen -det vi vanliga dödliga kallar ”klämma pormaskar”.

Efteråt får sig ögonbrynen en omgång. Linnéa förklarar att hon själv tycker att det gör ont att noppa brynen, så hon tar det väldigt försiktigt. När dessa två moment är över blir jag belönad med en ansiktsmassage som är så behaglig och avslappnande att jag nästan somnar. Någonstans här tittar salongsansvariga Lena in för att se hur det går, och tittar igenom elevens anteckningar.
-Du är i goda händer. Linnéa är ett proffs, försäkrar Lena.

Efter massagen
får jag en ansiktsmask och därefter smörjs mitt ansikte in med en dagkräm. 90 minuter har passerat, och min hud känns både mjuk och ren. När jag lämnar Elisabethskolan efter min mini-makeover konstaterar jag att elevbehandlingar inte bara är lika bra som behandlingar på traditionella salonger -de kan nog till och med vara bättre.

Här erbjuds man hudvård av någon som har utbildningen färsk i minnet, är mån om att göra ett bra jobb och arbetar under översyn av en hudvårdsexpert. Kan det bli bättre?

Elisabethskolan ligger på S:t Paulsgatan 25 i Stockholm och har telefonnummer 0200-211 414. En ansiktsbehandling kostar 380 kr. På www.elisabethskolan.se finns en prislista för övriga behandlingar.

Jag blir ordentligt uppångad under vapozonen.

Jag blir ordentligt uppångad under vapozonen.

Lite axelmassage under ångningen.

Lite axelmassage under ångningen.

Elisabethskolan använder produkter från Decleor.

Elisabethskolan använder produkter från Decleor.

Dags för portömningen.

Dags för portömningen.

Ansiktsmasken appliceras över t-zonen.

Ansiktsmasken appliceras över t-zonen.

Linnéa läser till en internationell Cidesco-examen.

Linnéa läser till en internationell Cidesco-examen.

[email protected]

2008-10-30 14:49:00

Publicerad: 30 oktober 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp