”Hudcancer ökar”

Skönhetsrådets Anders Landgren driver en privat Hudläkarklinik i Västerås, med inriktning mot estetisk dermatologi och hudkirurgi. Han arbetar även som överläkare vid hudkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, med ansvar för hudcancerbehandling och hudkirurgi.

Hur kommer det sig att du gick med i Skönhetsrådet?
-Jag blev tillfrågad av Anna Pettersson, som var med och startade improveme.se, och tyckte att det lät spännande. Konceptet med representanter från olika delar av samma bransch, med olika kompetensområden, var nyskapande.

Vad är det roligaste med att vara med i skönhetsrådet?

-Det är lärorikt och stimulerande att få ta del av de andra specialisternas kunskaper.

Vad är den vanligaste frågan som du får av dina läsare/patienter?
-Frågorna varierar stort, men vanliga hudproblem som t.e.x acne frågas det ofta om.

Hur är det att driva en egen hudläkarklinik?
-Det är riktigt roligt. En stor fördel med att arbeta privat är att man har möjlighet att påverka sin arbetsmiljö. Ibland kan det vara jobbigt, då det ibland blir för hög arbetsbelastning.

Vad är det bästa, respektive sämsta, med ditt jobb?
-Det bästa är att det är omväxlande. En blandning av teori och praktik där man dels får jobba med händerna vid kirurgi och olika hudbehandlingar, och dels klura en del när det dyker upp ovanliga hudförändringar. Det sämsta är att det ibland blir för mycket att göra, vilket kan bli stressigt och slitigt

Du jobbar även med patienter som har fått hudcancer. Hur ska vi skydda oss för att undvika att bli drabbade?
-Sola mindre, använd alltid solskydd, i synnerhet under sommaren! Man ska också vara observant på nytillkomna hudförändringar, och söka hjälp för läkarbedömning om man upptäcker något som ser onormalt ut. Alla typer av hudcancer ökar stadigt från år till år

Hur viktigt är det med solskyddskräm en svensk sommardag?

-Styrkan hos solens strålar en svensk sommardag är kraftig -i synnerhet mitt på dagen. Ta gärna en ”siesta” under tak eller parasoll några timmar mitt på dagen i samband med lunchen. Täckande klädsel är det bästa skyddet för både vuxna och barn. Solskyddskrämer bör ses som ett komplement till detta för ansikte, hals, nacke etc. En bredbrättad solhatt är en utmärkt investering. Det viktigaste är att inte bränna sig, men långvarig solexponering även utan att man bränner sig, ökar risken för vissa typer av hudcancer.

Hur vet man om man har en ”farlig” leverfläck?
-Som lekman är det svårt att avgöra om en leverfläck är farlig eller inte. Det bästa är att söka hjälp hos en hudläkare och få en bedömning av ett tränat öga. Hudcancern malignt melanom, som kan uppstå i leverfläckar, har ofta en storlek över 5 mm och oftast oregelbunden form och färg. Ibland kan de klia och blöda. Det är viktigt att inte gå för länge med en farlig hudförändring.

Vad är det för skillnad på ett födelsemärke och en leverfläck?
-Pigmentnaevi är den korrekta benämningen på dessa pigmenterade ”fläckar” eller ”prickar”. I folkmun kallas de ofta leverfläckar. Födelsemärken är ett vidare begrepp som innefattar alla medfödda hudförändringar, även sådana som är uppbyggda av blodkärl.

Hur farligt är det egentligen att sola solarium?
-Solarieljuset är av en våglängdstyp som är skadlig för huden. Dels ökar risken för hudcancer och dels påskyndas hudens åldrande av solarieljus. Riskerna och skadorna är dosberoende. Ju mer man solar desto större risker och större skador. Om man vill ha lite färg i ansiktet och på kroppen finns det numera utmärkta produkter för hemmabruk, det går också att få en spray-tanning på många hudsalonger. Dessa produkter skadar inte huden och påskyndar inte heller hudens åldrande -man ska dock komma ihåg att färgen inte ger något solskydd.

Är datorstrålning dåligt för huden? Stämmer det att man ska använda solskydd om man sitter mycket vid datorn?
-Det finns inga belägg för att ljuset från bildskärmar kan påverka eller skada huden. Alltså finns ingen anledning att skydda sig mot detta ljus.

Bildspel: ”Hudcancer ökar”

Bildspel: ”Hudcancer ökar”

[email protected]

2009-01-19 08:12:00

Publicerad: 19 januari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp