6 steg mot bättre hy

Elita Löfblad skolade om, och utbildade sig till hudterapeut. I sitt arbete möter hon dagligen kvinnor vars hy försämrats av stress och dåliga produkter. Nu ger hon dig 5 solklara tips mot en bättre hy.

1. Rengöring
Det allra viktigaste för att få en frisk och hälsosam hy är en ordentlig och noggrann rengöring. Låt det ta sin tid och massera in rengöringen med små cirkelrörelser i ca 1 minut. Skölj med ljummet vatten, varmt vatten kan göra hyn känslig på sikt.

Har du en otillräcklig rengöring är underliggande orenheter ofta ett tecken på det. Det kan se ut som små plitor, inte riktigt finnar men aningen skrovligt. Mycket av vår make-up vi använder är oljebaserad, för att verkligen få bort oljrester från hyn – behöver man olja. Idag finns det pre-rengöringar med vattenlöslig olja som tar bort make-up betydligt mer effektivt, men skonsamt.

2. Rätt rengöring
Det kan vara svårt att hitta rätt rengöring för sin hudtyp. Ett råd är att fråga, de flesta bakom diskarna i butikerna är utbildade hudterapeuter.

Är man extra torr bör man ha en mjölkigare rengöring. Har du blandad hy eller fet hy bör du ha en rengöring som är har en gelékonsistens. Läs alltid noga på innehållsförteckningen. Undvik alla produkter med alkohol i, då de produkter skadar din hy.

3. Ansiktskräm och skydd
En bra ansiktskräm är viktig för den dagliga hudvården – oavsett hudtillstånd. Krämen hjälper till att bevara hudens naturliga skydd. Det blir viktigare desto äldre vi blir då din hy förlorar sin naturliga förmåga att bevara fukt i huden. En fuktfattig hy ser äldre och glåmigare ut. Tänk på hur ett uttorkat äpple ser ut, precis så fungerar vår hud.

Har man inte solskyddsfaktor i sin make-up kan det vara en god investering att köpa sig en ansiktskräm med minst spf15. Att skydda sig mot solens skadliga strålar kan man tycka är självklart. Men det är inte bara i stark sol man bör skydda sig, även vintertid nås vi av skadliga UV-strålar.
Daglig exponering av dagsljus är den vanligaste faktorn till för tidigt åldrande. Uttorkning, spruckna blodkärl, pigmentfläckar och rynkor – är alla tecken på att man slarvat med solskydd.

Ögonen bör ha en separat ögonkräm. Hyn under ögonen är betydligt tunnare än i resten av ansiktet. Här ser vi också de första fina linjerna, så extra fukt för att undvika torrhetsrynkor är en god idé.

4. Peeling
Ett snabbt sätt att få en fin och hälsosam hy med massor av lyster – är att peela huden. Peeling avlägsnar döda hudceller så att ny och frisk hy får komma fram, samtidigt stimulerar peelingen nyproduktionen av hudceller. Peeling med korn i är den vanligaste formen. De flesta av oss har en sådan i badrumsskåpet. Använd aldrig kroppspeeling i ansiktet då de kornen är betydligt grövre och kan skada hyn. Har man känslig hy ska man inte använda kornpeeling alls, då det kan sensitivisera hyn ytterligare.

Enzympeeling är lite mer avancerat. Det är skonsammare mot hyn och mer effektivt. De flesta enzympeelingar lägger man som en ansiktsmask på hyn. Fuktenzymer spjälkar de döda hudcellerna.

Vill man gå ett steg längre kan man gå till en hudterapeut och få en professionell exfoliering. Det kallas även kemisk peeling och är fuktgivande, utjämnande, pigmentblekande och porsammandragande.

5. Ansiktsmask
Ansiktsmask är ett fantastiskt sätt att ge huden det där ”lilla extra“. Det ger din hy en kick och bör användas en till tre gånger i veckan, efter behov. Är man extra torr finns det även ansiktsmasker man kan ha över natten.

Det finns även masker om jobbar på de fina linjerna som och sebumabsorberande masker för de med fet eller blandhy. Lägger man en ansiktsmask precis efter en exfoliering tränger de aktiva ingredienserna ner djupare och masken blir mer effektiv.

6. Varva ner
En helt stressfri tillvaro är för de flesta av oss en omöjlighet, men faktum är att stress påverkar hyn mest av allt. Alla hudproblem och hudtillstånd förvärras av dålig sömn och stress.

Som hudterapeut ser jag dagligen “stressfinnar“ och rodnader som ett resultat av detta.
Motion och hälsosam mat kanske låter trist, men det är faktiskt en stor del av din hudhälsa.

Det är inte omöjligt att förbättra sin hy avsevärt, idag finns fantastiska produkter och behandlingar. Det gäller bara att hitta vilka som är rätt för en själv.

Bildspel: 6 steg mot bättre hy

Bildspel: 6 steg mot bättre hy

[email protected]

2009-01-28 10:37:00

Publicerad: 28 januari 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag