Jan Jernbeck svarar

Jan Jernbeck är en av Sveriges mest profilerade plastikkirurger och en av de främsta experterna på området.
Nu svarar han på läsarnas frågor om plastikkirurgi.

Jag har bestämt mig att göra en näs- och käk operation men jag vill göra det hos den bästa kirurgen i Sverige. Kan man göra det hos dig? Isåfall hur kontaktar man dig? och angående käken, så är det så att jag skulle vilja ha bredare käke går det att fixa? Och vad skulle de kunna kosta? Tack på förhand Inskickad av: Chloe
SVAR: Hej Chloe. När det gäller näs- och käkoperationer är det viktigt att man gör en noggrann analys av balansen i ansiktet för att få en estetisk balans mellan käke och ansikte och näsan. Det kan vara viktigt att göra en bedömning av bettet då det ev. kan vara aktuellt i vissa fall att göra en käkoperationer. Operationstekniskt kan man göra behandling för att bredda käken på flera sätt. Priset varierar beroende på vilken typ av operation som är aktuellt för Dig. Det är därför omöjligt att göra en uppskattning av priset och tekniken utan att träffa Dig och göra en noggrann genomgång av Dina önskemål och bedöma vilken typ av kirurgi som behövs. Ingreppet måste sannolikt göras i narkos, konvalesencetiden är åtminstone ett par veckor. Om Du är intresserad av att få en bedömning av mig så går det bra att vända sig till Akademiklinken i Stockholm eller i Malmö.


Jag är en 16 år och vill göra en näsoperation. Har haft dåligt självförtroende på grund av min näsa i flera år. Har ni någon åldersgräns? Inskickad av: Freja
SVAR: Hej Freja. Du nämner i din fråga att du har dåligt självförtroende p.g.a. näsan. Jag tror att det i ditt fall är viktigt att du går igenom orsakerna till varför du vill göra ett ingrepp. Visserligen kan ett självförtroende förbättras av att man gör ett plastikkirurgiskt ingrepp, men det blir inte garanterat bättre för att du utför en näsoperation. I ditt fall tror jag du bör prata igenom din problematik både med plastikkirurgi och med en psykolog/beteendevetare så att om du väljer att göra en operation, har du gått igenom de psykiska konsekvenserna att genomgå en behandling och vad du kan förvänta dig av operationsresultatet.


Jag planerar att göra en näsoperation och undrar om ärren vid en öppen näsplastik syns? Planerar att resa utomlands strax efter operationen. Hur långt efter en operation kan man sätta sig på en långflygning och hur är det med sol och värme. Hur lång tid kommer näsan att vara svullen, har hört att en näsa med tjock hud tar 6 mån för att läka, innebär det att den kommer vara svullen i 6 månader? Inskickad av: Suchi

SVAR: Hej Suchi. När det gäller näsoperationer kan man generellt säga att huden över nästippen tar rätt lång tid på sig att svullna av helt och hållet. Det innebär att det är svårt att se det slutliga resultatet före 6 månader. De flesta patienterna brukar känna sig rätt bekväma med sitt utseende efter cirka 3 veckor. Precis som du skriver så tar det minst 6 månader innan man ser slutresultatet och ibland kanske ännu längre tid.

Det är naturligtvis små förändringar som sker över en lång tid. En s.k. öppen näsplastik innebär att man lägger ett litet snitt i lilla hudskiljeväggen mellan de två näsöppningarna och lossar därifrån huden inifrån näsöppningarna och på så vis klär av brosket. Ärret brukar bli litet och ogenerade även om det är aningen rött första månaden. Värme och ansträngning kan i början göra att näsan blir mera svullen och rodnad liksom bastubad och idrottsaktiviteter. Jag tycker det är lämpligt att en patient finns inom räckhåll för kontroll inom den första veckan efter en operation om något skulle inträffa som ex en sårinfektion.

Jag opererade min näsa utomlands för 6 år sedan. Men något blev fel, och nu ser den konstig ut. Vad kan jag göra? Jag har inte råd att göra en helt ny operation, men mår enormt dåligt varje sekund. Hur kan man gå till väga? Inskickad av: Nicke
SVAR: Hej Nicke. Du beskriver ett inte helt ovanligt problem d.v.s. att patienten opererat sig utomlands och inte är helt nöjd med resultatet. Det är då många gånger svårt att resa tillbaka och göra en korrigerande operation. Det är ju både kostsamt och tidskrävande. Dessutom är det naturligtvis så att läkare i Sverige inte kan ta ansvar för sådant som utförts på annat ställe, du får ju då betala fullt pris för en korrigerande operation.

Om resultatet är mycket anmärkningsvärt eller avvikande, kan patienter i vissa fall få hjälp via den offentliga sjukvården. I dessa fall bör man söka upp en plastikkirurg som i sin tur får skriva en förfrågan till landstinget och höra huruvida de bedömer det rimligt att få ersättning och hjälp via våra skattemedel. Generellt sett kan man säga att det inte är alldeles enkelt utan du blir tvungen att betala en korrigerande operation ur egen ficka.


Jag funderar på att rätta till min näsa som är sne. Jag har även en liten näsbula mellan ögonen som jag skulle vilja slipa ned. Kan man göra något åt min snea näsa? Och vad tror du att det skullle tänkas kosta? Sedan undrar jag var du rekommenderar att man utför sina ingrepp för bästa resultat? Inskickad av: Amanda

SVAR: Hej Amanda. Näsan består av ben och brosk. Orsaken till att näsan är sned är ofta att nässkiljeväggn är oregelbunden i sin form. Det är då nödvändigt att lossa nässkiljeväggen och forma om den liksom näsben och ställa in näsan i ”rakt”. Det går samtidigt att fila ner ojämnheter och minska höjden på näsan om du så önskar. Prisbilden är som du säger varierande men gissningsvis startar den kring 35.000 SEK.

Jag undrar hur säkert det är att operera sig utomlands i t.ex. Polen eller Thailand. Och hur vet man att det är ett seriöst företag? MVH//Jessica

SVAR: Hej Jessica. Det finns plastikkirurgisk turism över hela världen idag. Jag vill dock varna för några saker! Det ena är att om det uppstår någon form av problem så måste du resa tillbaks till det landet igen för att få ett kompletterande/justerande ingrepp. Det andra är att du i vissa fall kan ha svårigheter att kommunicera optimalt med behandlande läkare vilket jag tycker är en mycket viktig del av behandlingen, kanske den viktigaste, för att uppnå det resultat du önskar. Det tredje är att det i vissa länder finns bakterier eller virus som det då är ökad risk att du drabbas av i samband med en operation och som kan medföra ett livslångt lidande.

Dessa saker skall du noga överväga innan du väljer plastikkirurgi p.g.a. priset. Jag tycker alltid det är lämpligast att vända sig till en plastikkirurgisk klinik på hemmaplan för att få en uppfattning om kostnader och om hur ingreppet skulle utföras här innan du ger dig iväg utomlands.

Bildspel: Jan Jernbeck svarar

Bildspel: Jan Jernbeck svarar

[email protected]

2009-02-12 11:11:00

Publicerad: 12 februari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp