Jan Jernbeck svarar

Jan Jernbeck, plastikkirurg på Akademikliniken, är en av Sveriges främsta experter på området. Nu svarar han på improveme.se-läsarnas frågor.

Jag är 26 år och har väldigt utstående öron. Ibland när jag ser mig i spegeln känns det som att det enda jag ser är ett par enorma öron som står rakt ut. Jag har alltid haft långt hår som delvis döljer öronen men jag känner att jag vill göra något åt dom så jag slipper känna mig defekt och kunna ha vilken frisyr som helst. Jag har hört att små barn får denna operation gjord gratis men hur är det med vuxna? Inskickad av: Dennis

-Hej Dennis. Operation av utstående öron görs på både vuxna och  barn. Ingreppet kan utföras i lokalbedövning men vi föredrar att göra det i lätt narkos. Vid operationen  avlägsnas en hudremsa från örats baksida. Brosket slipas på framsidan vilket gör att det böjer sig bakåt. Stygnen är helt osynliga efter som de ligger gömda på baksidan av örat. Första veckan bör öronen skyddas med ett  mindre förband för att  öronen är känsliga för tryck. När det gäller kostnaden kan barn ibland få operationen utförd via offentliga sjukvården då man bedömer att det innebär risk för mobbning, psykiskt lidande. Det kan vara svårare för vuxna att få operationen bekostad med skattemedel. Du kan alltid fråga din undersökande läkare om han kan skriva en förfrågan till ditt landstings s.k. beställarkontor.

Jag har väldigt små höfter och stjärt i förhållande till min övriga kropp, finns det något en plastikkirurg kan hjälpa till med här?
Inskickad av: Jo

Hej Jo. Det finns stussförstorande ingrepp som innebär att man lägger in implantat i övre delen av stussen och på det viset får ökad projektion och till viss del även ökad bredd. Nedre delen av stussen kan inte fyllas ut med implantat, där behövs antingen kroppseget fett eller konstgjort material, idag i form av Macrolane för att fylla ut det området. Det är nämligen så att det inte går att sitta på ett implantat då det kan ge tryckbesvär. Den teknik som är bäst lämpad för dig utvärderas av en plastikkirurg. Pris är beroende på vilken operationsteknik som används. Fett- och Macrolaneteknik kan börja runt 25.000 SEK medan implantat ligger från 40.000 SEK och uppåt.

Jag har ett djupt veck i hakan. Det ser ut som ett streck mitt i hakan. Kan man operera bort det? Och om man kan det, hur går det till och vad tror du att det skulle kosta?
Inskickad av: Anna

Hej Anna. Du beskriver att du har ett djupt veck i hakan. En grop i hakan anser många vara estetiskt tilltalande. Att fylla ut en grop i hakan kan göras på flera olika sätt, antingen med fett eller med annat material som transplanteras till området. Beroende på om orsaken sitter i benet eller i mjukdelarna används olika kirurgiska tekniker. För att svara på vilken teknik som är bäst, måste man analysera om ”gropen” eller ojämnheten i hakan är orsakad av en grop i benet eller en ojämnhet i bindväven. Priset varierar ju självklart också med val av teknik men kan röra sig från 5.000 SEK och uppåt.

Jag har stora porer, väldigt slappt ansikte, och känns svullen. Så har jag känt sen jag var cirka 20 år. Idag är jag 30 och problemen återstår. Varit hos läkare, fått olika krämer, men inget hjälper. Vad kan jag göra? Jag är hälsosam, sover bra, röker ej, dricker ej.
Inskickad av: Nicke

-Hej Nicke. Du beskriver att du har besvär med din hud, med stora porer och att ansiktet känns slappt. Huden är vårt största organ och också det organ som varierar mest mellan olika individer. Man kan ha tjock hud, fet hud, torr hud, oelastisk hud och ojämn pigmentering etc. Till stor del är det nedärvda egenskaper som påverkar vår hud men också rökning, solning etc.

-Det finns många saker som kan förbättra huden, allt från hudkrämer, ytbehandlingar i form av olika lasrar  eller ljusterapier samt kemiska peels eller plastikkirurgiska omformningar av huden. Att leva sunt, undvika sola och röka förbättrar hudens förutsättningar samt att sköta huden med bra hudvårdsprodukter. I ditt fall spelar naturligtvis den ärftliga komponenten in och det kan vara nödvändigt att kombinera skötsel av huden med kirurgiska behandlingar för att få ett bra resultat. En hudanalys hos en erfaren hudläkare, plastikkirurg eller hudvårdsterapeut och därefter med utgångspunkt för det lägga upp en behandlingsplan för dig.


Mina käkben är ganska så asymmetriska. Går det med hjälp av implantat att korrigera detta? Har inte sett något sånt ingrepp på hemsidor jag varit inne på.

Inskickad av: Jonas

Hej Jonas. Käkbenen kan analyseras med röntgen eller naturligtvis vid en undersökning. I vissa fall kan det vara lämpligt att starta med att spruta in s.k. filler vanligtvis Hyaluronsyra, på den mer insjunkna sidan för att ge bättre balans och se om du är nöjd med det. Om det skulle falla väl ut finns det möjligheter att bygga på skelettet med en form av implantat som kan formas till och skräddarsys efter ditt behov.

Du fettsög mina lår på utsidan och insidan för 10 år sedan. Sammanlagt 2 liter. Utsidan är bra men insidan ser förfärlig ut. Är intresserad av en uppstramning av låren men har hört att vid lårlyftsoperation kan man skada lymfkärl-jag är orolig för det då jag lätt svullnar om underbenen. Vad säger Du? Dessutom är jag intresserad av att förstora brösten en aning genom att injicera mina egna fettceller-gör Ni det än?
Inskickad av: Charlotta

Hej Charlotta. Resultatet av fettsugning beror bl.a. på hudens elasticitet. I ditt fall förefaller det som att huden på utsidan av låren har formats betydligt bättre än insidan. En s.k. innerlårsplastik är inte helt ovanlig, det innebär ett snitt på insidan av ljumsken och i ljumskvecket. Huden kan då sträckas upp och hudöverskottet minskas. Det förefaller ingen risk för att skada lymfkärl om man opererar relativt ytligt vilket är aktuellt vid just den här typen av operationer.

-Att du svullnat på underbenen har andra orsaker som ev. dåligt återflöde från blodkärlen i benen. Det kan i vissa fall vara nödvändigt att göra en s.k. venös dopplerundersökning på ett fysiologlab, det kan din husläkare remittera dig till om du har besvär med det. När det gäller bröst finns det möjligheter att göra fettransplantationer till brösten. Man skall dock vara medveten om att det huvudsakligen gäller patienter som önskar en mindre förstoring då tekniken endast är lämplig för patienter som endast önskar liten bröstförstoring.

Bildspel: Jan Jernbeck svarar

Bildspel: Jan Jernbeck svarar

[email protected]

2009-02-18 13:31:00

Publicerad: 18 februari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp