Så undviker du värken

Sitter du länge framför datorn på jobbet utan att sträcka på dig? Då är musarm något du kan räkna med förr eller senare. Vi har knepen hur du undviker värk och ömma leder.

Stress som sätter sig i musklerna är ofta anledningen till att allt fler svenskar lider av musarm (värk i arm och ibland även nacke, axlar och rygg). Har man en gång fått musarm är det svårt att bli av med smärtan. Därför är det viktigt att förebygga besvären med rätt arbetsteknik på jobbet.

Fysisk ansträngning framför burken och stress kan aktivera de så kallade ”askungefibrerna” i musklerna i underarmarna, axlarna och i nackens muskler. Fibrerna ansträngs först och vilar sist, vilket innebär att de snabbt blir ansträngda och då kommer värken. Tips på hur du slipper värk nedan:

1. Inflammationer och värk kan dämpas av exempel zink och omega-3.

2. Får du värk måste du låta musklerna vila.

3. Motionera och styrketräna för att miska risken för musarm.

4. Ta kortare pauser på jobbet och gör något helt annat. Om du inte har tid att ha en kortare paus varje timme kan du ställa dig vid skrivbordet och stretcha.

5. En annan stressfaktor kan vara ljud av ringande telefoner, människor och apparater. Analysera stressfaktorerna -vad är det som påverkar dig?

6. Använd kortkommandon på datorn och investera i en mus med ”rullknapp”.

Bildspel: Så undviker du värken

Bildspel: Så undviker du värken

[email protected]

2009-03-17 14:16:00

Publicerad: 17 mars 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp