Mats Ingers svarar

Mats Ingers är läkare och expert på hårtransplantationer. Han arbetar som medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund. En klinik som har gjort mer än 6000 hårtransplantationer. Och när han inte är på kliniken hjälper han till att svara på era frågor.

För ca ett år sedan hade jag tjockt självlockigt hår, men nu har jag tappat väldigt mycket och håret har blivit tunt, platt och livlöst. Jag äter aldrig frukt, så jag undrar om C-vitamin är viktigt för håret?
-Om håret försämras mycket på kort tid bör man söka doktor för råd och hjälp. Visst är C-vitamin viktigt för håret (och huden över huvud taget), men det är inte säkert att din mathållning är orsaken till dina problem. Du kanske har fått problem med din sköldkörtel (ämnesomsättning) eller har använt helt fel hårvårdsprodukter.

Jag kan ofta känna att jag blir tunnhårigare på vintern, kan det stämma?
-Det är inte ovanligt att håret har en viss årstidsvariation. En tillfällig tunnhårighet beror på att en större andel av huvudhåren är normalt går i vilofas. Bo Forslind anger i sin bok ”Hår, hud och naglar” att 5-24% av huvudhåren befinner sig i vilofas samtidigt. En rätt stor variation, som förklarar varför man kan uppleva det som frågaren tycker sig ha märkt. En vilande hårsäck släpper ju sitt hårstrå.

Hjälper några piller mot håravfall?

-Finasterid är det enda läkemedlet med dokumenterad effekt mot ärftligt håravfall. Det är avsett för män, men kan någon gång användas till kvinnor, som inte riskerar att bli gravida. Säljs receptbelagt under namnet Propecia (finasterid 1 mg).

Varje gång jag borstar håret så tappar jag ganska mycket hår. Hur mycket kan man tappa utan att kalla det för håravfall?
-Det är normalt att tappa ca 100 hårstrån varje dag. Har man långt hår kan det bli en avsevärd hårboll. Normalt återtar lika många hårsäckar sin aktiva funktion. Om så inte sker blir vi förstås mer och mer tunnhåriga.

Bildspel: Mats Ingers svarar

Bildspel: Mats Ingers svarar

[email protected]

2009-03-19 09:20:00

Publicerad: 19 mars 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp