Till skillnad från ett vanligt spa är en kurort inte bara en plats för behandlingar utan ett helt samhälle i samhället. Grunden för dagens spa härstammar i många avseenden från de svenska kurorternas traditioner.
Två och en halv timmes bilresa från Stockholm, i förtrollande Bergslagen, hittar du den mytomspunna kurorten Loka Brunn. Som de flesta andra kurorter är Loka beläget vid en badplats och en brunn som är känd för sitt hälsosamma vatten. Här kan du njuta av tallbarrsbad, gyttjeinpackningar och gourmémat.
Loka Brunn är som en liten idyllisk by med äldre hus, bryggor och små brygghus som är ombyggda till hotell, vip-spa och vedbastu. För 300 år sedan var det hit man åkte för att mingla med sociteten, inte Visby eller Båstad. Här hade bland annat Gustav III ett sommarhus.
Det första som står på schemat är ett besök på restaurangen där vi blir serverade en fantastisk laxrätt med thailändska influenser. Till maten ingår, inte helt oväntat, mineralvatten av märket Loka.
Efter maten är det dags för våra behandlingar och ett besök på den stora badanläggningen. I badhuset hittar du ett gym, en spa-avdelning, en golfhall och en stor simhall med loungestolar, jacuzzi och bar.
Vi väljer att göra den 90 minuter långa Brunnskuren som består av lerinpackning, ansiktskur, mineralbad och klassisk delkroppsmassage. Först får vi byta om till morgonrock och tofflor och gå in i ett sparum med badkar, massagebänk och tända ljus.
Behandligen börjar med varm thermal-lera som appliceras över hela kroppen. Den mineralrika leran har en avslappnande effekt på muskler och leder samtidigt som den tillför huden fukt. Medan vi ligger inpackade i lera och värmefilt får vi en ansiktsbehandling med produkter från Kerstin Florian.
Min favorit blir ändå mineralbadet, eftersom jag älskar varma bad. Vi får välja mellan fyra olika badoljor med olika egenskaper och dofter, som är avslappnande eller uppiggande. Eftersom jag vill vara pigg inför kvällen väljer jag en olja med vildblommor som som sätter igång blodcirkulationen. Loka Spa är ju annars känd för sitt tallbarrsbad men jag fick med mig en flaska tallbarrsolja som jag kan pröva i mitt hemmaspa.
När behandlingarna är klara har klockan hunnit bli fem vilket innebär afterwork-stämning i simhallen, men tända ljus och lite svag musik.
Vi tar var sitt glas champagne och lägger oss i stolarna och läser lite innan vi ger oss på badet. Det känns lite kallt i början men efter någon minut känner man att det är varmare än i en vanlig simhall. Måns, min fotograf och sambo, blir väldigt förtjust i vattenrutschbanan och tvingar även mig att åka den. Jag föredrar dock solstolen.
Vid åtta är det dags att återvända till hotellrummet för att hinna till middagen. Dubbelrummet är ganska litet men väldigt fräscht med ett svart kaklat badrum och en jätteskön säng. Och så givetvis de obligatoriska Lokaflaskorna.
Restaurangen är full av tända ljus och på ett bord i mitten står ett stort urval av exklusivare viner som matchar middagsmenyn, bestående av pilgrimsmusslor och älgstek. Maten får definitivt högsta betyg.
Vi blir erbjudna att använda vip-spat som ligger vid vattnet och innehåller bastu, en liten kall pool som man ska svalka sig i, en stor tv och en kyl med kalla öl. Utanför vip-spat ligger en brygga med en bastuflotte med vedbastu. Måns är lite sugen på bastu och ett kallt dopp men vi bestämmer oss för att stanna kvar i salongen efter maten och ta några drinkar vid den öppna spisen. Miljön andas verkligen 1700-tal.
Eftersom vi bara stannar en natt är det dags att åka tillbaka till Stockholm efter frukosten. Frukostbuffén är överdådig och består av ägg, bacon, pannkakor, minicroissanter, och alla tänkbara pålägg men även ett stort utbud av frukt och juicer.
Förr i tiden stannade gästerna i flera veckor när de besökte en kurort, men för en rastlös person som mig är en weekend lagom. Ska man stanna längre bör man dessutom vara gjord av pengar.
För mer information om Loka Brunn, besök www.lokabrunn.se.
Av Ellen Franzén
2009-03-19 12:27:00