Charles Randquist är plastikkirurg och driver Victoriakliniken i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han arbetar främst med bröst-, näs- och ansiktsplastik. Nu svarar han på läsarnas frågor.
Jag är 33-årig mamma till två barn. Jag har ammat jättemycket och mina bröst har blivit hängande. Hur går ett bröstlyft till och är det den enda lösningen?
Charles Randquist svarar: Bröstförminskningsoperationer är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingrepp som görs såväl inom offentlig som privat sjukvård. Bröstförminskningar görs i första hand av fysiska orsaker, mer än för det rent kosmetiska. De flesta kvinnor som förminskar sina bröst har problem med stora, hängande bröst som hindrar dem i deras dagliga liv samt utövande av sport. Tung byst kan orsaka rygg- och nackbesvär, hudirritationer och smärta i axlar där banden från en BH skär in i huden. Ofta tilltar dessa besvär ju äldre man blir p.g.a. svagare muskulatur, förslitningsskador, varför flertalet av de som opererar sig ofta är medelålders eller äldre.
Även om man tar bort fett, körtelvävnad och hud från bröstet, så att brösten blir mindre, lättare och mer fasta, bör man sträva efter en bröstbevarande kirurgi utan påverkan på amning och känsel av vårtgården. De senaste åren har det skett en utveckling med nya metoder inom bröstförminskande kirurgi där målet är att kunna skapa bröst med så få nackdelar som möjligt. Alla tekniker har sina för och nackdelar, som var för sig måste bedömas efter den enskilde patientens önskemål och biologiska förutsättningar. Man har kommit väldigt långt vad beträffar den bröstbevarande kirurgin, varför det är bra att man tittar på hur långa ärren behöver vara när man förminskar ett bröst.
Idag finns det operationsmetoder som endast ger ärr runt vårtgården eller runt vårtgården och rakt nedåt eller runt vårtgården och rakt nedåt samt under bröstet ut åt sidan eller runt vårtgården och rakt nedåt samt under bröstet, som ett ankare. I en strävan att få korta ärr, är min uppfattning att man ibland glömmer bort att detta inte får ske på bekostnad av en sämre eller fulare form av brösten. Vissa tekniker upplever jag ger mer undertunga eller platta bröst. Vid stora förminskningar kan det vara svårt att undvika längre ärr under bröstet för att få behålla en fin form.
Jag vill inte låsa mig vid enbart en teknik utan försöker anpassa min kirurgi och de olika operationsmetoderna med sina för och nackdelar utifrån patientens biologiska förutsättningar, ålder och önskemål. Varje patient är unik och det finns inte bara ett bra sätt att göra en bröstförminskning på, för då skulle vi bara ha en teknik. Oavsett vilken teknik man använder, bör syftet dock vara densamma, att sträva efter ett naturligt och proportionerligt utseende och anpassa kirurgin utifrån den enskilde patientens behov med så få nackdelar som möjligt.
2009-03-30 08:31:00