Stjärnornas hårskandal

Kändisar som Nicole Richie, Britney Spears och Paris Hilton bär världens dyraste hår, som säljs från hindutemplet Hirumala. Men många av kvinnorna som rakar huvudet i religiösa ceremonier vet inte att deras hår sedan skeppas till Hollywood.

Endast det bästa är gott nog åt kändisarna. Även när det gäller hår. Och det hår som anses vara det bästa i världen kommer ifrån Tirumalatemplet i södra Indien.

Hit vallfärdar hinduistiska kvinnor för att raka av sig sitt hårsvall. Håret har de sparat ut sedan de var barn och det har aldrig behandlats med något starkare än färsk kokosnötsolja och ayruvedisk tvål.

Rakningen är en del av en religiös ceremoni -men vad kvinnorna sällan vet är att de som arbetar i templet sedan samlar ihop håret, som sorteras efter längd, lockas eller rakpermanentas och färgas i 56 olika nyanser. Sedan säljs håret på auktioner, ofta för så mycket som 2 000 kronor kilot, och hamnar slutligen på förmögna västerländska kvinnors huvuden.

Tidningen Allure, som gjort ett reportage om hårfenomenet, har pratat med två av kvinnorna som var på väg till templet för att raka av sig sitt hår. Båda blev förvånade över att deras hår senare skulle säljas.
-Men om pengarna går till gud så gör det ingenting, sa 25-åriga Rana till tidningen.

Bildspel: Stjärnornas hårskandal

Bildspel: Stjärnornas hårskandal

[email protected]

2009-03-30 14:08:00

Publicerad: 30 mars 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp