Bota sommarplågorna

Sommaren är härlig, härlig, men farlig, farlig – den innebär nämligen ett flertal hot mot din kropp och hälsa. Vårdguiden tipsar om hur du skyddar dig mot de vanligaste sommarplågorna.

Vårda soleksemen
Om man solat intensivt, eller om man äter vissa läkemedel, kan man lätt få soleksem -små röda knottror och kliande utslag som fjällar efter några dagar. Använd solskydd med UV-skydd för att förebygga och kylbalsam för att behandla. Undvik att sola tills eksemen läkt.

Klåda efter bad
Börjar huden klia och du får myggbettsliknande utslag efter att ha badat i sjöar och hav kan du drabbats av fågelparasiter, som simmar i ytvattnet. Se till att duscha av dig efter att du badat. Badklåda kan dessvärre inte behandlas, men du kan lindra med klådastillande salvor. Klådan försvinner efter ungefär en vecka.

Lindra utslagen
I fuktiga, varma miljöer kan du drabbas av värmeutslag. Detta är rodnad och blåsor som gärna sätter sig i hudveck, i hårbotten, eller där kläderna sitter åt. Förebygg genom att bära tunna, lössittande bomullsplagg och lindra genom att duscha kallt och använda talk på utslagen.

Säker i solen
Se till att alltid ha solskyddskräm på de delar av din kropp som exponeras för solen, och var särskilt försiktig om du är ute till sjöss. Smörj in dig igen om du badat och satsa på faktor 15 eller högre.

Akta dig för alger
Undvik att bada i vatten i blommande alger, då du kan drabbas av algtoxinförgiftning. Besvären inkluderar då bland annat ögonbesvär, diarré, kräkningar och huvudvärk.

Bildspel: Bota sommarplågorna

Bildspel: Bota sommarplågorna

[email protected]

2009-06-04 14:00:00

Publicerad: 4 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp