Fakta om hårsvallet

Vad är hår, hur mycket växer barret per månad och varför har vi det på kroppen? Vi har svaren på alla dina frågor.

Hur växer håret?
Det finns cirka fem miljoner hårrötter som tillsammans producerar all vår kroppsbehåring. Vilken sorts hårstrå som hårroten ska producera avgör våra gener. Hårstråt kan bli till det tjocka ”terminalhåret” (hjässhår, ögonfransar, ögonbryn, skäggväxt, armhålor, könshår) eller det oftast osynliga fjunet, på den övriga kroppen. Läppar, handflator och fotsulor är de enda kroppsdelar som är hårlösa.

Vad består håret av?
Håret består utav celler som innehåller proteiner. Det som skiljer cellerna åt är hur många aminosyror som ligger i en kedja och i vilken ordning aminosyrorna ligger. Hårets avancerade struktur gör det både hårt och elastiskt, fast och formbart.

Hur många hårstrån har vi?
Vi har cirka 80 000 -160 000 hårstrån på huvudet. Vi tappar normalt mellan 40-100 hår per dag och håret växer i genomsnitt cirka 1,2 cm varje månad, men det varierar från person till person.

Hur vet jag att håret mår bra?
Ett vackert välvårdat hår ska glänsa, det är ett tecken på hälsa och vitalitet. Håret speglar hur vi mår och vilken livsstil vi har. Därför är det även viktigt att använda vårdande produkter med effektiva ingredienser som hjälper håret mot yttre slitage.

Vad menas med att håret är individuellt?  

Inget hår är det andra likt, olika hår behöver därför olika ämnen som är anpassade för just ditt hår och dess behov. Rådfråga din frisör om vilken hårtyp du har och investera i produkter som hjälper ditt hår på traven.

Varför har vi hår?

Håret är en av våra allra käraste ägodelar. Varför vi har hår tros vara från den tid vi behövde hår för att slippa frysa, men det vi vet mer om är vilka funktioner hår har.  Ögonbryn hjälper oss att slippa svett i ögonen, afrikanskt krulligt hår är ett utmärkt skydd för att förhindra att solen strålar i hårbotten och så vidare. Människor från vissa kontinenter har mer hår än andra och forskning har påvisat att det är din mors gener som påverkar behåringen mer än din fars.

Bildspel: Fakta om hårsvallet

Bildspel: Fakta om hårsvallet

[email protected]

2009-06-11 11:08:00

Publicerad: 11 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp