Charles svarar läsarna

Charles Randquist är plastikkirurg och driver Victoriakliniken i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han arbetar främst med bröst-, näs- och ansiktsplastik. Nu svarar han på läsarnas frågor.

Jag är en 15-årig tjej som har komplex över mina bröst och har haft i snart ett år nu. Jag undrar om man kan göra bröstförstoring om man är minderårig och hur mycket kostar en operation?
SVAR: Det går alldeles utmärkt att genomgå en bröstförstoring vid 15 års ålder, dock är det ovanligt. Det som styr om en operation skall utföras är om det finns en indikation, det vill säga klar och tydlig anledning till ett ingrepp.

Grundförutsättningen måste alltid vara att brösten i princip är färdigutvecklade, vilket kan vara fallet om man tidigt kommit in i puberteten. Om man ej utvecklat bröst vilket kallas Aplasia mammae dvs man är helt platt och ingen bröstkörtel har utvecklats. Detta kan vara en klar anledning. En annan kan vara att man lider av en kraftig asymmetri. Dvs att brösten är olikstora.

Oavsett måste man dock alltid ha målsmans, dvs föräldrars medgivande. Hos oss på Victoriakliniken måste även föräldrar vara med på konsultationen. En bröstförstoring med Anatomiska Silicon implantat s.k. geléhallon kostar 47. 000 kr då ingår en övernattning med mat och dryck, all medicin samt alla återbesök. Det är samma pris oavsett storlek.

Vi använder implantaten style 410/ Natrelle från Allergan och CPG från Mentor, Båda dessa är anatomiska dvs droppformade. Vi har även runda implantat Inspira/ Natrelle från Allergan. Dessa implantat är dyrare i inköp än andra implantat på marknaden och anses som en av de bästa . Dessa implantat kommer tillsammans i cirka 260 olika utföranden där man kan välja vilken bredd, höjd, projektion och volym man önskar. Man kan med andra ord nästan skräddarsy ett par implantat som passar just dig och därmed även korrigera Assymetrier dvs olikstora bröst.

Implantaten är texturerade (knottriga) och man säger att det generellt sätt minskar risken för kapselbildning.

Dessa implantat behöver man ej byta ut efter en speciell tidspunkt. Allergan och Mentor som tillverkar implantaten har gett en livstidsgaranti på sina implantat dvs skulle implantatet gå sönder får du ett nytt implantat kostnadsfritt så länge du lever och i tillägg upp till 1000 euro för en om operation de första 10 åren.

Vi har en försäkring som du kan teckna om du skulle få kapselkontraktion
den kostar 3000 kr och gäller i 5 år. Skulle du få en kapsel kontraktion så går vi in och löser den kostnadsfritt vid ett operations tillfälle. Får man en kapselkontraktion så brukar man oftast få den 6 -12 månader efter operation. Med förhoppning om att du fått svar på dina frågor


Jag är en 18- årig tjej och jag har extrema komplex för min byst. Jag funderar på att göra en bröstförminskning, dels för att få fastare och för att ändra bröstvårtorna. Brukar inte ha ryggont och liknande, men jag lider verkligen av detta och avstår från saker då jag vet att jag måste visa mig på det sättet. Hur mycket kostar en bröstförminskning?

SVAR: En bröstförminskning innebär att man förutom att ta bort hud och flytta på bröstvårtan även tar bort fett/ bröstkörtel för att minska volymen. Min generella rekommendation för unga kvinnor är att avvakta med en operation tills man ammat. Detta eftersom brösten vanligtvis minskar i volym i samband med amning. Känseln bröstvårtan kan också påverkas.
Kostnaden varierar beroende på vilken teknik som används för reduktionen men ligger mellan 35-55.000 .

Jag undrar om det finns någon gräns för vilken storlek man ska ha på brösten för att få förminska dem. Jag har bara A-kupa, men skulle ändå vilja ha lite mindre.
SVAR: Tack din fråga om än om det är en ovanlig sådan. Naturligtvis finns det ingen klar gräns för hur mycket eller hur lite man ska/ kan/ får förminska ett bröst oavsett utgångsbröstets storlek. Dock är det så att man som Doktor har ett ansvar att inte tillfoga sina patienter skada eller men. Detta innebär att man måste ha en klar indikation dvs orsak till varför man utför ingreppet. Att gå från A- Kupa till ingenting känns väldigt tveksamt och något jag aldrig skulle rekommendera.

Jag är en kvinna på 30 år. Jag har alltid sedan väldig ung ålder lidit av påsar under ögonen. För ett år sedan tog jag tag i det och tog bort fett och hud. Min fråga: är det vanligt och hur snabbt brukar det i så fall ta tills det bildas nya fettkuddar? Eller har man tagit bort fettcellerna för gott?
SVAR: Fett som man tagit bort är för alltid borta, dock kan det vara så att det som ursprungligen orsakade problemet typ svaghet i bindväven finns kvar vilket innebär att mer fett kan bulla fram efter en tid när ärrvävnaden har mjuknat, detta är dock individuellt och det finns ingen klar tidsaspekt för detta


Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår plastikkirurg Charles Randquist om hudfrågor
Ställ din fråga till Charles Randquist här!

Bildspel: Charles svarar läsarna

Bildspel: Charles svarar läsarna

[email protected]

2009-06-22 07:45:00

Publicerad: 22 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp