Slipp klådan i sommar

Sommaren är en tuff period för det känsliga underlivet – med blöta bikinis, tajta kläder och regelbunden intimrakning. ACO tipsar om några enkla knep som förebygger irritation.

Många kvinnor drabbas av klåda och torra slemhinnor under sommaren, något som kan bero på stress, överdrivet tvättande, rakning och för åtsittande kläder, samt att man går runt i fuktiga binikiunderdelar.

Här är några goda underlivsvanor för dig som vill slippa problemen:

1. Tvätta lagom
Tvål och vatten torkar ut slemhinnorna i underlivet, så var försiktig när du duschar. Använd milda produkter med ett lågt PH-värde och fuktgivande fetter som stärker slemhinnorna.

2. Klä dig rätt
Välj luftiga plagg i naturliga material som andas även i varmt väder. Undvik tajta jeans, syntetmaterial och stringtrosor. Sov helst utan underkläder för att lufta underlivet.

3. Fixa glidet
I dag finns bra, vårdande glidmedel -perfekt för kvinnor som lider av torra slemhinnor. Glidmedel kan du använda både vid sex och för att smörja tampongen.

4. Behandla varsamt
Många gör misstaget att tro att de fått en svampinfektion så fort det börjar klia eller svida i underlivet. Men det kan lika gärna bero på eksem, uttorkade slemhinnor och könssjukdomar. Är du inte säker, så sök läkarvård. Felbehandling kan ställa till mer besvär.

5. Raka måttligt
Ditt könshår finns där för att hindra friktion och skydda underlivet, så ett rakat underliv blir mer utsatt och gör att risken för att få problem ökar. Därför kan du med fördel raka dig sparsamt.

Bildspel: Slipp klådan i sommar

Bildspel: Slipp klådan i sommar

[email protected]

2009-07-02 07:09:00

Publicerad: 2 juli 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp