Vanligaste hårmyterna

Mycket har sagts om hår. Men allt är inte sant. Vi vet vad som stämmer – och vad som förblir en myt.

Evigt filmstjärnesvall
Tror du att ditt hår alltid kommer att se likadant ut? Glöm det. Kalufsen förändras med åldern, med graviditeter och hormonförändringar. Om du stressar, röker eller äter vissa mediciner kan det också ha sin inverkan på barret.

Vithårig av skräck
Man kan inte bli vithårig över en natt om man blir riktigt rädd.

Sådan far, sådan son
Arvsanlag funkar så att de kan komma från antingen mamma eller pappa -eller från tidigare generationer. Det är alltså inte säkert att du kommer att få samma fylliga hårkvalité som mamma, du kan lika gärna bli tunnhårig som pappa.

Borsta svallet blankt
På gammelmormors tid sa man att hundra tag med borsten ger glansiga lockar. Tvärtom -att kamma och fixa med håret sliter på det. Undvik styling med fön och plattång så mycket du kan, om du vill behålla kalufsen frisk.

Hårtoppar kan lagas

Balsam och inpackningar kan göra så att hårtopparna ser mindre slitna ut, men produkterna reparerar dem inte på riktigt. Då är saxen enda alternativet. Vill du riktigt långt hår, måste du oftast acceptera kluvna toppar.

Klipp ger ej tjockare strån
En vanlig myt är att håret blir tjockare om man klipper sig. Det stämmer inte. Antalet hårstrån på huvudet blir knappast fler för att du tar fram saxen. En kortare frisyr kan ge intryck av ett tjockare svall, men när håret växer ut är synvillan borta.

Bildspel: Vanligaste hårmyterna

Bildspel: Vanligaste hårmyterna

[email protected]

2009-08-04 11:58:00

Publicerad: 4 augusti 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag