Läsarnas hudfrågor

Hudläkaren besvarar läsafrågor om allt från acneproblem, pigmentfläckar till britstningar.

FRÅGA: Jag är 30 år och har fortfarande problem med acne. Använder allt som finns på Apoteket, men inget hjälper. Jag har kontaktat min läkare, men finns det någon snabb behandling mot acne, exempelvis laser eller något och fungerar de på alla hudtyper.
SVAR: Tyvärr finns det ingen snabb behandling mot acne, men man kan i de allra flesta fall komma till rätta med problemen. Svårighetsgraden avgör hur kraftigt preparat man blir tvungen att använda. Vid svårare typer av acne krävs oftast tablettbehandling. De starkaste preparaten får endast förskrivas av hudläkare.

FRÅGA: Hur får man bort bristningar efter graviditet. Har bristningar överallt: på brösten, överarmarna, magen och låren?
SVAR: Bristningar (lat: Striae) är att betrakta som en liten ärrbildning i huden. Liksom andra ärr så kan man tyvärr inte ta bort dem helt och hållet. Behandling med Fraktionerad laser har visat sig kunna ha en god maskerande effekt i många fall.

FRÅGA: Min dotter har en leverfläck i ansiktet. Den är bedömd som ofarlig men den är missprydande, ca 1.5 cm. Hon är 17 år och vill gärna ta bort den. Är hon för ung? Vad finns det för risker? Vart vänder man sig? Vi bor på Gotland.
SVAR: En leverfläck skall opereras bort med traditionell kirurgi om man vill avlägsna den. Laserbehandling ger ofta sämre kosmetisk effekt, och är dessutom förbjudet att genomföra på leverfläckar. Det viktigaste är att din dotter förstår att man inte kan ”trolla” bort en så stor leverfläck, utan att en operation kommer att ge ett bestående ärr . I normalfallet läker huden i ansiktet väldigt bra, och ger diskreta ärr, men som vid alla operationer finns alltid en liten risk för infektion, som i slutänden kan ge ett mer missprydande ärr .

Om ingreppet utförs av en van operatör är risken för andra biverkningar (till exempel skador på underliggande strukturer) väldigt liten. Är leverfläcken så pass stor som 1,5 cm så kan det vara svårt att försluta såret på vanligt sätt. Då måste man eventuellt lägga ett längre snitt som gör att man kan ”låna” hud från sidan av såret (lambårekonstruktion). Exakt teknik avgörs till stor del av var i ansiktet förändringen sitter. Har tyvärr ingen överblick på vårdutbudet på Gotland.

FRÅGA: För ett år sedan gjorde jag bukplastik vilket inte blev som hade förväntat mig. Det blev mycket ojämnt och läkaren själv tyckte likadant. Sedan gjorde jag en korrigering som inte heller blev bra och nu vill läkaren att jag ska göra en ny korrigering. Min fråga är; Kan man eller helt enkelt begära en annan läkare på samma klinik utan extra kostnad för korrigeringen. För att jag är rädd att han kommer att inte kommer att lyckas den här gången heller. Jag skulle bli tacksam om jag fick min fråga besvarad.
SVAR: Policyn för sådana situationer som du beskriver skiljer sig mellan olika kliniker. Jag tycker att du skall berätta kliniken att du har detta önskemål. Normal policy brukar vara att man (om man har möjlighet), hjälper patienten gratis om det uppstått oönskade biverkningar.

FRÅGA: Jag har jätteljus hud där alla små åkommor stannar kvar för alltid, däribland några blå/röda akneärr som jag hemskt gärna skulle bli av med. Har du något tips på eventuell behandling eller blekande kräm som skulle kunna hjälpa mig?
SVAR: Den blåröda missfärgningen i nyare ärr kommer spontant att blekna med tiden, men det kan ta över ett år innan ärren fått normal färgton. Det finns inget sätt att skynda på detta mognadsförlopp. När ärret väl mognat färdigt kan man ta ställning till om någon behandling kan förbättra utseendet på ärret. Föreslår att du avvaktar tills färgtonen normaliserats.

FRÅGA: Har sedan 2 år tillbaka fått en vit fläck under ena ögat (ca 1 cm lång), det har vare sig blivit större eller mindre sedan dess. Jag är 53 år gammal.
SVAR: Det är omöjligt att svara helt säkert på vilken typ av hudförändring du har. Vitiligo, som är en ofarlig, kroppsegen reaktion mot hudens pigmentceller kan vara en förklaring.

FRÅGA: För ungefär en månad sen fick jag bältros. Detta satte sig från axeln och ner mot bröstet som ett sträck. Det blev ruvor och ruvorna har nu trillat av och lämnat märken (så som det brukar se ut när en ruva har trillat av). Hur länge kommer jag få tampas med dessa märken? Finns det risk att det kommer bli ärr av det, eller ska jag helt enkelt bara ge det mer tid? Om det nu blir ärr, hur tar jag smidigast bor dem?

Och till fråga två. Jag har i perioder problem med hyn i min panna. Jag får små, små prickar (finnar?) på halva pannan. Jag vet inte vad det kan bero på. Det varar i ungefär 1-2 veckor, sedan försvinner det och blir som vanligt igen. Jag har en teori om att det är p-pillerna som spökar, då prickarna ofta brukar komma ungefär två veckor före mens. Vad tror du?
SVAR: Bältros ger normalt inga ärr, men ibland kan man ha otur och få en bakterieinfektion i utslaget, som skadar huden mer och då kan ge ärr. Efter en hudinflammation så har man ofta en missfärgning åt det brunröda hållet som kan sitta kvar i många veckor. Oftast försvinner detta helt. Mitt förslag är att du avvaktar tills vidare. Undvik solexponering på dessa områden så länge de är missfärgade. Risken för permanent missfärgning ökar vid solexponering.

Beträffande acneproblem så är det inte ovanligt att de varierar med menstruationscykeln. Talgkörtlarna påverkas av våra könshormoner.

Har
du frågor om huden? Ställ din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Läsarnas hudfrågor

Bildspel: Läsarnas hudfrågor

[email protected]

2009-08-17 07:45:00

Publicerad: 17 augusti 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp